Foto: LETA

Piektdien ārkārtas kopsapulcē no kooperatīvās sabiedrības "Baltijas dārzeņi" par ilgstoši nepildītām saistībām un pienākumiem, kas noteikti kooperatīva statūtos, izslēgta tvaicēto biešu ražotāja SIA "Jaunkrasts".

Par šo lēmumu informēja "Baltijas dārzeņu" izpilddirektors Jānis Bušs.

Biedri konstatēja, ka "Jaunkrasts" nav sniedzis paskaidrojumus pēc būtības uz uzņēmuma "Jaunkrasts" izteiktajām pretenzijām par nelikumīgu saražotās preces tirdzniecību, pārkāpjot visiem biedriem vienlīdzīgi noteiktos kooperatīva tirdzniecības noteikumus.

"Jaunkrasts" nav atbildējis uz izteiktajām pretenzijām par preces realizāciju saistītajiem uzņēmumiem ar zaudējumiem pašam "Jaunkrasts". Tāpat biedri konstatēja, ka "Jaunkrasts" nav sniedzis paskaidrojumus pēc būtības saistībā ar brīdinājumiem par iespējamo izslēgšanu no kooperatīva biedru skaita, kas izteikti kopš 2016. gada novembra biedru ārkārtas sapulču vienbalsīgi pieņemtajos lēmumos un kooperatīva valdes lēmumos, kā arī nav atbildējis par konstatēto pārkāpumu pārtraukšanu.

Lai novērstu apdraudējumu kooperatīva un katra no sešpadsmit biedru pastāvēšanai, ar vienbalsīgu biedru lēmumu izlemts izslēgt uzņēmumu "Jaunkrasts" no kooperatīva un pārņemt kooperatīvam piederošo mantu, kura ar biedru lēmuma pieņemšanas brīdi atrodas pie uzņēmuma "Jaunkrasts" bez tiesiska pamata.

Kooperatīva biedri vienbalsīgi izlēma, ka tie biedri, kuri personīgi ar savu mantu ir garantējuši kooperatīva saistību izpildi, ir tiesīgi veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu piedziņas vēršanu uz kooperatīva mantu, kā arī nodrošinātu kooperatīva turpmāku darbību.

Pirms sapulces kooperatīvs saņēma "Jaunkrasts" kreditora brīdinājumu par piedziņas vēršanu uz kooperatīva mantu, kura ieķīlāta, lai nodrošinātu uzņēmuma "Jaunkrasts" saistību izpildi. Biedri konstatēja, ka piedziņas vēršana uz kooperatīva mantu, ko izraisījusi uzņēmuma "Jaunkrasts" saistību nepildīšana pret kreditoriem, var radīt AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"", Lauku atbalsta dienesta un citu kooperatīva kreditoru pretenziju izvirzīšanu līdz pat septiņiem miljoniem eiro, kas apdraud kooperatīva un katra biedra pastāvēšanu.

Uz ārkārtas biedru kopsapulci ieradās sešpadsmit no septiņpadsmit kooperatīva biedriem, lai izskatītu jautājumu par tiesiskajām attiecībām starp kooperatīvu un uzņēmumu "Jaunkrasts", kas nenorīkoja pārstāvi dalībai sapulcē.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ierosināts tvaicēto biešu ražotāja SIA "Jaunkrasts" tiesiskās aizsardzības process (TAP), liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā. TAP tiesā ierosināts 2. februārī. Līdz 2017. gada 2. aprīlim "Jaunkrastam" ir jāizstrādā un ar kreditoriem jāsaskaņo TAP plāns, kas pēc tam ir jāakceptē tiesai.

Pērn vēstīts, ka "Jaunkrasts" ar Eiropas fondu atbalstu izbūvējis apjomīgu ražotni, iegādājoties jaunas iekārtas, taču nonācis grūtībās un saskāries ar kooperatīva "Baltijas dārzeņi" mēģinājumiem iekārtas paturēt, kurš saskaņā ar Eiropas Savienības programmas atbalsta programmas nosacījumiem skaitās ražotnes īpašnieks. "Jaunkrasts" mēģināja ar "Baltijas dārzeņiem" atrisināt situāciju pārrunu ceļā, taču pie uzņēmuma parādījās tumšas krāsas apvidus auto un tā pasažieri pieteicās rūpnīcu sargāt.

Kooperatīva "Baltijas dārzeņi" pārstāvji norādīja, ka kooperatīva mērķis nav bijis pārņemt uzņēmuma aktīvus, bet gan nepieļaut īpašniekiem izsaimniekot mantu.

Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecība "Jaunkrasts" ir izveidota 2010. gadā un ietilpst kooperatīva "Baltijas dārzeņi" sastāvā. Zemnieku saimniecība pieder Gintam Druseikam (54 %) un Bauskas rajona Brunavas pagasta zemnieku saimniecībai "Paegļi" (46 %).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!