Foto: LETA
Lai samazinātu meža cūku populāciju Latvijā, tādējādi ierobežojot Āfrikas cūku mēra izplatību, no piektdienas, 2017. gada 24. februāra, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atsāks maksāt medniekiem 50 eiro par katru nomedīto meža cūku mātīti, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Lai saņemtu 50 eiro atlīdzību, medniekam, līdz ar aizpildītiem dokumentiem, PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi, ka nomedītais dzīvnieks ir sievišķā dzimuma īpatnis – astes gals un ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi meža cūku mātīšu ārējie dzimumorgāni.

Sīkāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt, sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām. Nomedīto meža cūku mātīšu pierādījumus pieņems līdz šā gada 5. decembrim vai līdz brīdim, kamēr programmā paredzētais finanšu apjoms tiks iztērēts.

Izmaksas tiek segtas no Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība. Kopumā šim mērķim paredzēti 875 tūkstoši eiro.

Šogad Latvijā Āfrikas cūku mēris konstatēts 236 meža cūkām. Mēra dēļ šogad nācies likvidēt 13 544 mājas cūkas.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos meža cūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!