Foto: stock.xchng

Piena cenas turpmākajos mēnešos turpinās kristies, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto”.

Krievijas embargo ietekmē daudziem lauksaimniekiem šis gads jau sācies ar piena iepirkuma cenas kritumu, kamēr statistiķi sarēķinājuši, ka veikalos piena produkti pērn gada nogalē jau maksāja vairāk, informē raidījums.

Sējas novada saimniecības "Robežnieki" īpašnieks Normunds Kalniņš raidījumam sacījis: "Pie mums iepērk par 20-23 centiem litrā. Tas praktiski lētāk nekā ūdens veikalā, kura iegūšanai nevajag neko - tikai pumpi un pudeli."

Sējas novada zemnieki gan neredz līdzvērtīgu cenas samazinājumu piena produktiem veikalos.

"Ir divi spēlētāji - ir piena kombināts un ir pārdevējs. Kurš no viņiem vārās, es nevaru pateikt, neesmu bijis tajā virtuvē," saka "Kalndunduru" saimniecības īpašnieks Viesturs Liepiņš. Par to, ka "kāds vārās", viņu vedina domāt, ka kaimiņvalstīs nav tik zemas piena iepirkuma cenas.  

Vairāk par pienu maksā pārstrādātāji, kas neeksportēja uz Krieviju. Tādēļ kooperatīva "Māršava" zemnieki gandrīz visu pienu nodod Polijā.

"Pirms tam pārdevām "Food Union", bet no rudens sadarbība pārtrūka, jo viņu cena bija krietni zem Polijas piedāvātās cenas," saka kooperatīva izpilddirektore Signe Seile un piebilst, ka poļi paši brauc pienam pakaļ. 

Pēc Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra datiem decembrī Latvijā dārgāks kļuva piens, biezpiens un sviests. Pieaugumu piena produktiem novembrī un decembrī uzrādījuši aktuālie inflācijas rādītāji, bet siers kļuvis dārgāks pat gada griezumā. 

Viena no versijām piena cenu kāpumam veikalos ir tāda, ka problēmas eksporta tirgos kompensētas ar augstākām cenām pašu mājās.

"Iespējams, ka piena pārstrādātāji ir atraduši jaunus noieta tirgus, tāpēc viņiem nav tik spiedīgi pienu pārdot Latvijā un viņi var pacelt cenas," raidījumam atklāj "DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Veikalu ķēdē "Rimi" raidījumam atzīts, ka tirgotājs korekti ieviesis ražotāju piešķirtās atlaides. Latvijas lielākais pārtikas uzņēmums "Food Union" noliedzis cenu pacelšanu - decembrī cenas bijušas tādas pašas, kā oktobrī un novembrī ar atlaidi līdz pat 20%.

Ekonomikas ministrijas cenu monitoringa dati gan rāda, ka decembrī "Rimi" hipermārketos "Food Union" piens maksājis par 15% mazāk nekā vasarā, salīdzinot ar 20% nocenojumu septembrī. Šogad cena jau atkal ir par dažiem centiem zemāka.

"Food Union" atšķirīgos procentus cenu kritumam zemniekiem un produktiem veikalos skaidro ar to, ka bez piena ražošanā izmanto arī citas komponentes, kas nav mainījušās. Degviela, kas kļūst lētāka, sastādot nelielu daļu no izmaksām, vēsta raidījums. 

Pārstrādātājs zemniekiem neko iepriecinošu nesola - biržā kotētā piena pulvera cena turpina samazināties, un tā ietekmē arī svaigpiena cenas Latvijā.

Kā raidījumam rakstveidā atbildējis "Food Union" grupas uzņēmuma "Rīgas piena kombināts" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs: "Eiropā biržā piena pulvera cenas kritums turpinās. Piena pulvera cena tiešā veidā ietekmē svaigpiena cenas Latvijā, kas, tāpat kā citviet pasaulē, turpinās samazināties". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!