Foto: DELFI
Latvijā vidējā piena iepirkuma cena šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri ir samazinājusies par 3%, savukārt gada laikā tā ir sarukusi par 36,5%, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) provizoriskie dati.

Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norādīja, ka februārī vidējā piena iepirkuma cena bija 221,1 eiro par tonnu, kas ir samazinājums salīdzinājumā ar janvāri.

Piena iepirkuma cenas februārī saruka vairāku faktoru ietekmē, tostarp tādēļ, ka piena kooperatīviem nācās samazināt piena iepirkumu cenas. Tāpat pretēji plānotajam piena pārstrādes uzņēmumiem neizdevās apgūt eksporta tirgus, kas ir sevišķi būtiski, jo 50% piena pulvera Latvijā tiek eksportēts.

Vienlaikus Šolks pastāstīja, ka februārī vidēji dienā pārstrādei iepirkts tikpat daudz piena, cik janvārī.

Viņš arī norādīja, ka ir grūti prognozēt piena iepirkuma cenas turpmākajos mēnešos. "Pēdējās prognozes ir tādas, ka visu laiku samazinās industriālo produktu cenas, tāpēc es pašlaik baidos prognozēt," sacīja Šolks.

Šā gada janvārī vidējā piena iepirkuma cena bija 227,9 eiro par tonnu. Savukārt 2014.gada februārī vidējā piena iepirkuma cena bija 348,4 par tonnu.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!