Foto: Shutterstock
Latvijā piena pārstrādes nozarē ir ļoti sīva konkurence, jo uzņēmumiem ir jākonkurē gan savstarpēji, gan arī ar ārvalstu kompānijām, kā arī norit cīņa par izejvielām, atzina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš piebilda, ka svaigpiena tirgū pārstrādātājiem jāstrādā nemitīgas konkurences apstākļos. "Konkurences apstākļos piena trūkst. Mani ir uzrunājuši vairāki mazie un vidējie piena pārstrādātāji, aicinot palīdzēt atrast pienu," sacīja Šolks.

LPCS valdes priekšsēdētājs norādīja, ka daļa Latvijā saražotā svaigpiena tiek izvesta uz tuvējām valstīm, bet trūkstošo daļu nākas ievest no kaimiņvalstīm.

Vienlaikus Šolks atzina, ka, iegādājoties svaigpienu Lietuvā, pastāv risks, ka izejviela var neatbilst noteiktiem kvalitātes kritērijiem, tāpēc piena pārstrādātāji izejvielu pamatā iegādājas vietējā tirgū, kā arī daļu Igaunijā, kur kvalitāte ir atbilstoša. Tajā pašā laikā kopumā Baltijā strādājošie piena ražotāji, kas ir vērsti uz attīstību, strādā pie tā, lai viņu piena kvalitātes rādītāji nākotnē būtu vēl augstāki, nekā to nosaka Eiropas Savienības (ES) normas.

"Patlaban vairāk nekā divas trešdaļas Latvijā saražotā piena tiek pārstrādāts vietējos uzņēmumos. Tas liecina, ka mēs viens otru saprotam un strādājam," sacīja Šolks.

Viņš arī pastāstīja, ka vispārējais noskaņojums piena nozarē ir diezgan labs. Lai arī no piena ražotājiem ik pa laikam izskan signāli par nepieciešamību saņemt vēl augstāku samaksu par svaigpienu, piena iepirkuma cena šobrīd ir Latvijā ir atbilstoša un pietuvojusies ES vidējai cenai.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!