Foto: LETA
Valdība atbalstījusi grozījumus noteikumos, kas nosaka Eiropas Savienības (ES) ārkārtas pielāgošanas atbalsta piešķiršanas kārtību piena ražotājiem. Izmaiņas noteikumos paredz papildu valsts atbalsta piešķiršanu septiņu miljonu eiro apmērā Latvijas piena ražotājiem, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Šī nauda paredzēta, lai mazinātu būtiskos ieņēmumu samazinājumus, ar ko ražotāji nepārtraukti saskāras kopš embargo noteikšanas importam.

Ņemot vērā to, ka līdzšinējie ES un valsts ārkārtas atbalsta pasākumi tikai nelielā apmērā kompensēja ieņēmumu samazināšanos un piena ražotāji izjuta nopietnas finanšu grūtības, paredzēts papildu atbalsts no valsts budžeta, skaidroja ZM.

Vienlaikus ZM norāda, ka pēc vairāku mēnešu ilga kāpuma ir atsākusies piena iepirkuma cenas pazemināšanās. Iestājoties vasaras sezonai, var sagaidīt tālāku cenas samazināšanos, kas atkal saasinās piena ražotāju finansiālo situāciju, paredz ministrijā.

Atbalstu piešķirs piena ražotājam, kuram šā gada 1. februārī ganāmpulkā bija reģistrētas slaucamas govis.

Izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka atbalstu šādiem piena ražotājiem piešķir par laikā no 2016. gada 1. marta līdz 31. augustam pirmajam pircējam piegādāto piena daudzumu, kas nav mazāks par 500 kilogramiem, ja piena ražotājs noteiktā laikposmā nepalielināja vai nesamazināja ražošanu, īstenoja kvalitātes shēmu vai projektu, kuru mērķis ir veicināt kvalitāti un pievienoto vērtību, īstenoja sadarbības projektus, kā arī piemēroja videi vai klimatam draudzīgas ražošanas metodes vai īstenoja maza mēroga lauksaimniecību.

Plānots, ka atbalstu izmaksās līdz 2017. gada 30. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!