Foto: LETA

Soda naudas apmērs par pārsniegtajām piena kvotām Latvijā kopumā varētu būt līdz pat 10 miljoniem eiro, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Piena kvota beigsies martā, un par tās pārsniegšanu tiks iekasētas soda naudas no lopkopjiem. 2014.gadā Latvijas lopkopji drīkstēja izslaukt aptuveni 780 000 tonnu piena.

Soda nauda par litru ir 27,3 eiro centi, taču vidējā piena iepirkuma cena tikai aptuveni 20 eiro centi par litru.

Piensaimniece Aija Balode raidījumam pauda uzskatu, ka šāda pieeja nav godīga un kavē nozares attīstību, jo tie piensaimnieki, kuri attīsta ražošanu un palielina izslaukumu, beigās tiekot sodīti.

Arī piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības "Straupe" pārstāvis informēja, ka kvotas pārpilde ir tiem ražotājiem, kuri ir attīstījušies.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pārstāvji norādījuši, ka valstij nav pa spēkam panākt sodu atcelšanu, un iesaka piensaimniekiem iepirkt kvotas, ko citi nav apguvuši, samazināt tauku procentus pienā vai izbarot pienu teļiem.

''Soda nauda tiks rēķināta tikai tajā gadījumā, ja Latvija pārpildīs sev piešķirto kvotu. Kopējo valsts kvotu,'' informēja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis norādot, ka soda naudas saimniecībām tiks aprēķinātas proporcionāli pārsniegtajam kvotu apmēram katrā no tām.

Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks raidījumam norādīja, ka Eiropas Savienībā (ES) par šo jautājumu nevēlas diskutēt, jo dalībvalstis, kas ir maksājušas soda naudas par piena kvotas pārsniegšanu, neredz iemeslu kādēļ atbrīvot citas dalībvalstis no sodiem.

Jau ziņots, ka Latvijas piena ražotājus smagi skārušas Krievijas sankcijas, un janvāra sākumā Latvijas piensaimnieku centrālās savienība grasījās atkārtoti lūgt lielāku valdības atbalstu nozarei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!