Foto: Shutterstock
Latvijā vidējā piena iepirkuma cena pagājušā gada decembrī salīdzinājumā ar novembri ir pieaugusi par 1%, savukārt salīdzinājumā ar 2014. gada decembri ir samazinājusies par 9%, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) provizoriskie dati.

Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks sacīja, ka 2015. gada decembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 219,64 eiro par tonnu, kas ir neliels pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. "Piena iepirkuma cena būtiski nav mainījusies, bet ir bijis ļoti neliels palielinājums," viņš teica.

Šolks arī atzīmēja, ka daļa piena, kas tiek izvests no valsts, tiek pārdots Polijā un Lietuvā. "Ja Polija varētu samaksāt augstāku cenu un paņemt vairāk piena, tad [piena izvešana] notiktu masveidā, bet tā nenotiek, jo ne Polijā, ne Lietuvā cena nav īpaši augstāka," viņš sacīja.

2015. gada novembrī vidējā svērtā piena iepirkuma cena bija 217,76 eiro par tonnu. Savukārt 2014. gada decembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 242,5 eiro par tonnu.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!