Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) un klasiskā cūku mēra (KCM) karantīnas teritorijā iedzīvotājus, viesus, cūku turētājus un medniekus ievērot ieteikumus, kas ierobežo slimības tālāku izplatību.

Kā vēstīts, Saeima 3.jūlijā apstiprināja valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā.

Rīkojums paredz no 2.jūlija līdz 1.oktobrim izsludināt ārkārtējo situāciju Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

PVD atgādina, ka abas ļoti lipīgas infekcijas slimības, ar kurām slimo gan meža, gan mājas cūkas. Galvenais slimības izplatītājs ir slimās cūkas, un cūkas, kuras nēsā vīrusu, izdalot vīrusu ar urīnu, fekālijām.

Slimības izplatās kontakta ceļā, cūkām saskaroties ar aptraipītu barību, piesārņotu ūdeni, cūkgaļu un to saturošiem produktiem, dzīvnieku kopšanas inventāru, autotransportu, dzīvnieku kopēju apģērbu un inventāru.

Slimības nav bīstama cilvēkiem un citu sugu dzīvniekiem, tomēr tiem ir svarīga loma slimību pārnešanā.

Vīrusi ir izturīgi apkārtējā vidē. Tāpēc gan mājas cūku turētājus, gan ikvienu attiecīgajā teritorijā esošos iedzīvotājus PVD aicina ievērot noteikumus.

Dienests aicina mājas cūku turētājus reģistrēt dzīvniekus Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē, kas būtiski atvieglo slimības izplatības uzraudzību un kompensācijas saņemšanu slimības uzliesmojuma gadījumā.

Ikdienā īpašniekiem jāseko līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties jāinformē veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai ir nobeigušās.

Aizliegts pārvietot cūkas un apdraudētajā teritorijā tās ir atļauts kaut tikai pašpatēriņam, par kaušanu informējot veterinārārstu. Iegūto gaļu aizliegts izvest ārpus saimniecības.

Cūkas jātur iekštelpās, nepieļaujot to kontaktu ar mežacūkām un citiem savvaļas dzīvniekiem.

Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas, nokauto mājas cūku kaušanas blakusproduktus un virtuves atkritumus.

Savukārt cūku novietnē nedrīkst ielaist nepiederošas personas.

Dodoties barot un kopt cūkas PVD aicina neizmantot apģērbu un apavus, kas valkāti medībās, sēņojot vai ogojot.

Pie ieejas novietnēs jāizvieto un arī jālieto dezinfekcijas paklājus, jāmazgā un jādezinficē rokas un apģērbu. Tāpat regulāri jāveic deratizāciju.

Pakaišiem PVD iesaka lietot materiālu, kas nevar nonākt vai nav bijis saskarē ar meža cūkām. Arī mīļdzīvniekiem – kaķiem un suņiem – nedrīkst ļaut iekļūt kūtī.

Nobeigušos dzīvniekus nedrīkst izmest mežā.

Karantīnas teritorijā dzīvojošos vai tās viesus PVD aicina nepirkt gaļu un gaļas produktus nereģistrētās tirdzniecības vietās, kā arī neiegādāties nelegālas izcelsmes mājas un meža cūkas gaļu.

Viesojoties saimniecībā, kur tiek turētas mājas cūkas, nedrīkst ieiet kūtī.

Pamatojoties uz noteikto aizliegumu cūkgaļas un cūku izcelsmes produktu izvešanai no slimības karantīnas zonas, PVD iesaka ārpus šīs teritorijas nevest arī citas izcelsmes gaļu, ja vien nav iespējams pierādīt gaļas izcelsmi.

Lai gan nav ierobežojumu ievest gaļas produktus karantīnas teritorijā, PVD aicina padomāt par to, kā pierādīsiet gaļas vai gaļas produktu izcelsmi. Tai vajadzētu būt oriģinālajā iepakojumā, ar saglabātu un pievienotu pirkuma čeku.

Pēc sēņošanas, ogošanas vai pastaigas pa mežu jānotīra un jānomaina apavus un apģērbu, jo, lai arī cilvēks tiešā kontaktā nesaskaras ar inficētu meža cūku, tas var saskarties ar inficētu meža cūku izdalījumiem.

Par atrastu nobeigušos mežacūku nekavējoties jāziņo PVD vai veterinārārstam.

Ja nokļūšana uz un no meža ir bijusi ar velosipēdu vai automašīnu, atgriežoties mājās jānoskalo velosipēda vai automašīnas riteņi vismaz ar ūdeni.

Mednieki no citiem Latvijas reģioniem tiek aicināti nedoties medībās uz ārkārtējās situācijas teritoriju, lai neradītu risku, ka vīrusa tālākai izplatībai, tam nokļūstot uz mednieka apģērba un apaviem, ar kuriem var pārnest slimības ierosinātāju.

Medību laikā PVD aicina neizmantot medību suņus, lai neveicinātu meža cūku kustību.

Ja meža cūka tiek nomedīta vai atrasta ĀCM karantīnas teritorijā, medniekam obligāti jāsazinās ar PVD vai veterinārārstu, kurš ņem laboratoriskos paraugus izmeklēšanai. Tālākos norādījumus par vēlamo rīcību sniegs PVD speciālists vai veterinārārsts.

Mednieki nedrīkst mežā atstāt medījumu blakusproduktus - iekšējos orgānus un ādas. Tiem jāmazgā un jādezinficē medību aprīkojums, apavi, apģērbs un autotransports. Tāpat medījumu blakusproduktus un atliekas nedrīkst izbarot mājdzīvniekiem. Medījumu pirmapstrādi un uzglabāšanu nedrīkst veikt lauksaimniecības dzīvnieku novietnēs. Savukārt pārtikā drīkst lietot tikai termiski apstrādātu mežacūkas gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!