Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 11.līdz 15.janvārim ir apstiprināts vēl 23 mežacūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp ĀCM ir apstiprināts trijām mežacūkām Gulbenes novada Tirzas pagastā, pa divām mežacūkām Madonas novada Dzelzavas, Kalsnavas un Vestienas pagastā, Limbažu novada Katvaru pagastā un Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā.

Tāpat ĀCM ir konstatēts vienai mežacūkai Salacgrīvas novada Liepupes pagastā, Daugavpils novada Višķu pagastā, Gulbenes novada Lizuma pagastā, Kārsavas novada Mežvidu pagastā, Līvānu novada Rožupes pagastā, kur ĀCM iepriekš netika konstatēts, Burtnieku novada Rencēnu pagastā, Dagdas novada Šķaunes pagastā, Beverīnas novada Kauguru un Trikātas pagastā, kā arī Baltinavas novada Baltinavas pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā kopumā ir atklāts 57 mežacūkām 24 novadu 38 pagastos, minēts PVD mājaslapā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija ĀCM Latvijā ir 1322 konstatēts mežacūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!