Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 9.līdz 12.jūlijam ir apstiprināts vēl 32 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Pēc PVD datiem, no 9.līdz 12.jūnijam vīruss ir konstatēts kopumā 10 meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā, četrām meža cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā, trijām meža cūkām Madonas novada Mētrienas pagastā, kā arī divām meža cūkām Naukšēnu novada Naukšēnu pagastā.

Tāpat ĀCM atklāts pa vienai meža cūkai Valkas novada Kārķu pagastā, Burtnieku novada Rencēnu pagastā, Naukšēnu novada Ķoņu pagastā, Beverīnas novada Trikātas pagastā, Kārsavas novada Goliševas pagastā, Alūksnes novada Jaunalūksnes pagastā, Krustpils novada Mežāres pagastā, Krustpils novada Variešu pagastā, Limbažu novada Umurgas pagastā, Kocēnu novada Kocēnu pagastā, Ciblas novada Pušmucovas pagastā, Ciblas novada Zvirgzdenes pagastā, kā arī Ludzas novada Rundēnu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts 357 meža cūkām 24 novadu 60 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija Āfrikas cūku mēris Latvijā ir konstatēts 574 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 6.jūlijā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!