Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 3. septembra līdz 11. septembrim ir apstiprināts vēl 36 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts 18 meža cūkām Beverīnas novada Trikātas pagastā, trijām meža cūkām Pārgaujas novada Stalbes pagastā, kā arī divām meža cūkām Madonas novada Bērzaunes pagastā.

Tāpat ĀCM pa vienai meža cūkai konstatēts Dagdas novada Ezernieku pagastā, Madonas novada Mārcienas pagastā, Strenču novada Plāņu pagastā, Krimuldas novada Lēdurgas pagastā, Alojas novada Alojas pagastā, Kocēnu novada Kocēnu pagastā, Lubānas novada Indrānu pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Aknīstes novada Gārsenes pagastā, Gulbenes novada Galgauskas pagastā, Madonas novada Barkavas pagastā, Rēzeknes novada Freimaņu pagastā un Ludzas novada Briģu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 689 meža cūkām 40 novadu 119 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 906 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!