Foto: DELFI Aculiecinieks

Ar mežiem aizaugušu lauksaimniecības zemju īpašnieki un nomnieki jau gadu kokus uz šīm zemēm var cirst bez jebkādiem saskaņojumiem, un daudziem zemes iznomātājiem tas ir nepatīkams pārsteigums, piemēram, kāds apsviedīgs uzņēmējs no Amatas novada pašvaldības par pusotru simtu eiro nomātajā zemē mežu ir nozāģējis, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

No desmit hektāriem izvedis 500 kubikmetrus baļķu, cerot nopelnīt vairāk nekā desmit tūkstošus eiro. Pašvaldība uzskata, ka ir apzagta. Uzņēmējs pārliecināts, ka viss likumīgi. Domstarpību cēlonis ir Zemnieku Saeimas ielobēti grozījumi Meža likumā, kas jau gadu ļauj uz lauksaimniecības zemēm izaugušu mežu zāģēt bez saskaņošanas.

Lauksaimniecības zemes ir krūmiem un mežiem aizaugušas un grūti apsaimniekojamas. Pašvaldības netērē līdzekļus, lai tos uzmērītu un apkoptu. Tās priecājas, ja izdodas zemes iznomāt. Amatas novadam tādu gabalu ir vairāk nekā divi simti. Astoņpadsmit zemes gabalus nomā firma "Forest Fox". Tās īpašnieks Kaspars Bokta šajā novadā apsaimnieko vairāk nekā 600 hektāru savas zemes un ir mednieks, tāpēc labi zina, kādi dabā izskatās iznomājamie zemes gabali.

Divās pašvaldības iznomātajās zemēs firma "Forest Fox" pēdējo trīs nedēļu laikā izcirtusi kokus. Pašvaldību firma par to nav informējusi. No Amatas novada pašvaldībai piederošā meža, kas nemaz neesot mežs, nomnieks izvedis ap 500 kubikmetru bērza, egles un apses baļķu.

Amatas novada pašvaldības vadītāja Elita Eglīte (ZZS) ir pārliecināta, ka firma kokus nocirtusi nelikumīgi, jo iztīrītās platības ir bijis mežs. "Konkrētajā gadījumā mēs runājam par meža zemi, kur ir veikta mežistrāde, kas nav paredzēta šajā līgumā, nav saskaņota ar mums kā šī zemes gabala iznomātāju. Līdz ar to vakar arī pašvaldība sniedza pieteikumu Cēsu policijai, policija izbrauca un uzsākām procesu par to, kas ir veikts likumīgi, kas ir veikts nelikumīgi," radījumam stāsta Eglīte.

Pirms lemšanas par zemes iznomāšanu 2014. gadā pašvaldības vadība nav izpētījusi un piefiksējusi, kas uz zemes gabala atrodas. Kadastra informācija liecina, ka tā ir lauksaimniecības zeme, atklāj "Nekā Personīga".

Vairāk nekā 10 hektāru plašā zeme par 160 eiro iznomāta lauksaimnieciskajai ražošanai, uzliekot par pienākumu to sakopt. Nomnieks nospriedis, ka tas ļauj nocirst uz zemes izaugušos kokus. Dome uzskata, ka līgumi ar firmu ir jālauž, jo tā rīkojusies nelikumīgi. Arī sazāģētie baļķi piederot pašvaldībai.

"Forest Fox" īpašnieks un vadītājs Kaspars Bokta uz domes sēdi, kurā tika lemts jautājums par to, kā atrisināt šo situāciju, bija ieradies kopā ar savu advokāti Agniju Granžē. Viņa sēdē norādījusi, ka Bokta maksājis palielinātu zemes nodokli, kā arī dome uzlikusi soda sankcijas par to, ka zeme nav bijusi kopta.

Savukārt pašvaldība bijusi īpaši pikta, jo šis neesot pirmais gadījums, kad firma, iekopjot iznomātos gabalus, notīrījusi ne vien krūmus, bet arī lielus kokus.

Kā vēsta raidījums, nomnieks ir pārliecināts, ka rīkojies likumīgi. Lauksaimniecības zemēs īpašnieks, šajā gadījumā Amatas pašvaldība, kokus var cirst, kā vien vēlas. Ar nomas līgumu pašvaldība uzņēmumam liek zemi sakopt, tāpēc koki arī nozāģēti. Citos zemes gabalos uzņēmums aizaugušu pļavu vietās jau esot iekopis tīrumus. To, pēc koku izvešanas, grasījies darīt arī šajā zemes gabalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!