Foto: Publicitātes foto

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" ir ļoti nopietni nobažījies par vakar Latvijā atklātajiem Āfrikas cūku mēra gadījumiem, kā arī prognozē, ka tālākā slimības izplatība būs Čehijas, Vācijas un Austrijas virzienā, liecina paziņojums dienesta mājaslapā.

Mājaslapā publicētajā informācijā norādīts, ka Krievijas dienests vakar vakarā sazinājies ar Eiropas Komisijas patērētāju aizsardzības direktorāta vadītāju Bernāru van Gotemu, kurš informējis par oficiāli atklātajiem cūku saslimšanas gadījumiem Dagdas novadā.

"Telefonsarunā direktorāta vadītājs tika informēts, ka Krievija ir ārkārtīgi nobažījusies par epizootiskās situācijas saasināšanos, lai gan Eiropas Komisija nemitīgi apgalvo par situācijas kontroli Eiropas Savienībā. Latvija ir trešā valsts pēc Lietuvas un Polijas, kur konstatēts Āfrikas cūku mēris. Vienīgā valsts, kur ir veikti kompleksi pasākumi cīņā ar šo slimību, ir Lietuva. Saistībā ar to uzskatām, ka visticamākā tālākā slimības izplatības gaita ir Čehijas, Vācijas un Austrijas virzienā," teikts "Rosseļhoznadzor" paziņojumā.

Kā ziņots, šā gada 31.martā stājās spēkā Krievijas noteiktais aizliegums cūkgaļu saturošu gaļas izstrādājumu importam no Lietuvas un Polijas saistībā ar abu valstu teritorijā atklātajiem bīstamās kaites - Āfrikas cūku mēra - gadījumiem. Iepriekš šādu aizliegumu jau noteikusi Baltkrievija.

Iepriekš, janvārī, kad Āfrikas cūku mēris tika atklāts Lietuvas dienvidos, Krievija pārtrauca dzīvu cūku un cūkgaļas ievešanu no visas Eiropas Savienības.

Kā jau vēstīts, ceturtdien PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Kā norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, ja slimība izplatīsies, kas diemžēl ir ļoti iespējams, šādu zonu nāksies noteikt aizvien plašākā apmērā. "Lai gan par šo slimību zinājām jau sen un paspējām izstrādāt rīcības plānu, sērgas izplatība radīs ļoti lielus riskus gan zemniekiem, gan pārstrādātājiem, ja tādi būs inficētajā zonā," sacīja Balodis.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!