Foto: Shutterstock
Šogad Latvijā salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir nedaudz palielinājušās jēra gaļas cenas, teica Latvijas gaļas aitu audzētāju asociācijas vadītājs Guntis Gūtmanis.

"Jēra gaļas cenas ir stabilas, ar nelielu augšupejošu tendenci," sacīja Gūtmanis, piebilstot, ka sezonāli ir mēneši, kad jēra gaļas cenas ir augstākas, tāpat ir mēneši, kad tās ir zemākas. Tomēr vidēji ik gadu ir neliels cenu kāpums un to var attiecināt arī uz šo gadu.

Pēc Gūtmaņa teiktā, jēra gaļas cenas ir pieaugušas gan globālajā tirgū, gan Latvijā, kur cenas nosaka tendences pasaules tirgū.

Viņš piebilda, ka arī aitu audzētāju skaitam šogad ir bijusi tendence pieaugt un audzis tieši mazo saimniecību skaits. Tāpat aitu audzētāji savās saimniecībās turpina palielināt arī dzīvnieku skaitu. Latvijā joprojām lielākais īpatsvars ir tieši mazās saimniecības, ar nelielu skaitu dzīvnieku, kas ir saistīts ar ekonomiskiem aspektiem. "Katrs saimnieks izvērtē iespējas, līdz kuram brīdim augt ir pamatoti un kad tas kļūst sarežģītāk. Tas ir atkarīgs no katras saimniecības atsevišķi," sacīja Gūtmanis.

Latvijas gaļas aitu audzētāju asociācijas mērķi ir dot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā, īstenojot efektīvu darbību Latvijā audzēto šķirnes aitu selekcijā, kā arī saglabāt un attīstīt Latvijā audzēto šķirnes aitu genofondu, izstrādājot perspektīvu darba plānu un veicināt sabiedrības attīstību un izglītošanu aitkopības nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!