Foto: LETA

Saistībā ar sarežģīto situāciju piensaimniecībā Krievijas embargo un krītošo piena iepirkuma cenu dēļ vēl līdz šā gada beigām piensaimnieki papildus iepriekš piešķirtajiem sešiem miljoniem eiro varētu saņemt atkārtotu atbalstu dažādu atvieglojumu veidā, šodien tikšanās laikā ar uzņēmuma "Latvijas piens" vadību atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Piena iepirkuma cenas krīt, un zemniekiem atbalsts ir vajadzīgs, lai nebūtu pārrāvuma kompensācijās, kas ir starpība starp izmaksām un piena iepirkuma cenu. Nauda budžetā ir, un atbalsts noteikti būs, par ko gādās vēl esošā valdība," sacīja Straujuma.

Viņa arī norādīja, ka piensaimnieku atbalstam plānots izmantot iespēju, kas saistās ar Eiropas Savienības fondu lauku attīstībai, izmantojot šī fonda līdzekļus. "Tas ļaus atbalstīt piensaimniekus grūtā situācijā, kāda ir patlaban," norādīja Straujuma.

Vienlaikus premjere akcentēja, ka atbalsts nebūšot finansiālu kompensāciju veidā, bet izpaudīsies kā dažāda veida atvieglojumi.

"Tas nekādā ziņā nebūs atbalsts grantu veidā, ko nevajag atmaksāt. Tie būs dažāda veida atvieglojumi saistībā ar kredītgarantijām un izdevīgākiem aizdevumu procentiem," sacīja premjere.

Tāpat viņa atzina, ka tiek apsvērta iespēja meklēt papildu līdzekļus ne tikai piensaimniecības, bet arī graudkopības nozarei.

"Paralēli piena nozarei jādomā arī par lauksaimniecību kopumā. Graudu cenas biržās krīt, un daudziem lauksaimniekiem patlaban nav viegli norēķināties ar bankām. Tādēļ sadarbībā ar Zemkopības ministriju gatavosim speciālu programmu grūtības nonākušo lauksaimnieku atbalstam," rezumēja premjere.

Kā ziņots, septembrī piensaimniekiem tika piešķirts atbalsts sešu miljonu eiro apmērā, kas segs līdz 70% jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem. Atbalsts tiek izmaksāts no septembra līdz oktobra beigām.

Jau vēstīts, ka piena pārprodukcijas un zemo iepirkuma cenu dēļ Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus. Līdz ar to tiek plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistīto piena ražotāju palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!