Foto: Shutterstock

Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena pēc ilgākas lejupslīdes šā gada februārī ir nedaudz pieaugusi, kamēr Latvijā tā februārī kritusies par 2% - līdz 5354 eiro tonnā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

ES sviesta cena šogad februārī bija 4550 eiro tonnā, kas ir 2% pieaugums salīdzinājumā ar janvāri. Tikmēr šā gada marta otrajā nedēļā Latvijā sviesta cena atkal pieauga par 2% salīdzinājumā ar marta pirmo nedēļu, bet ES sviesta cena šajā periodā pieauga par 1%.

Līdzīga tendence kā sviesta cenām februārī ES attiecīgajā mēnesī bija vērojama arī Čedaras siera cenām, kas pieauga par 2% līdz 3200 eiro tonnā salīdzinājumā ar janvāri, kad ES Čederas siers maksāja 3126 eiro tonnā. Latvijā Čederas siers februārī maksāja 2696 eiro tonnā, kas ir 1% samazinājums salīdzinājumā ar janvāri.

Tikmēr ES februārī joprojām turpināja pazemināties vājpiena pulvera cena, nokrītoties par 2% - līdz 1383 eiro tonnā, neraugoties uz ražošanas apjomu samazināšanos. Latvijā vājpiena pulvera cena šogad februārī bija 1157 eiro tonnā, kas ir par 26% mazāk nekā janvārī.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati arī liecina, ka ES intervences krājumi joprojām ir ievērojami, taču trijos pēdējos krājumu pārdošanas konkursos - janvārī, februārī un martā - EK ir izdevies pārdot kopumā nedaudz vairāk par 10 000 tonnām. Vienlaikus, no 2018.gada 1.marta ir sācies kārtējais intervences periods un EK atsāk rīkot konkursus vājpiena pulvera iepirkšanai konkursa procedūrā, taču pirmajā konkursā pulveri neiepirka. Tikmēr sviestam ir pieejams iepirkums par fiksētu cenu līdz 50 000 tonnu slieksnim, taču pieteikumu pagaidām nav bijis.

ZM arī atgādina, ka ES pērn kopumā iepirkti 155,9 miljoni tonnu piena, kas ir par 1,8% jeb 2,8 miljoniem tonnu vairāk nekā 2016.gadā. Pagājušā gada decembrī un šā gada janvārī piena iepirkums pieaudzis par 4% salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi gadu iepriekš. Piena ražošana pērn par 2,4% pieaugusi Austrālijā, par 1,4% - ASV un par 0,9% - Jaunzēlandē.

ES kopumā pagājušajā gadā saražots par 2,6% mazāk vājpiena pulvera un par 0,4% mazāk sviesta nekā gadu iepriekš, kamēr par 2% vairāk piena novirzīts siera un par 2,8% - pilnpiena pulvera ražošanai.

Jau ziņots, ka Latvijā sviesta cena šogad janvārī bija 5480 eiro tonnā, kas ir par 7% zemāka salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri. Savukārt salīdzinājumā ar 2017.gada janvāri sviesta cena Latvijā šā gada pirmajā mēnesī bija par 27% augstāka. Arī ES sviesta cena šogad janvārī līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos turpināja pazemināties līdz 4455 eiro tonnā, kas ir par 5% vairāk nekā pirms gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!