Foto: F64
Turpmāk gaļas kazas Latvijā pārraudzīs Latvijas Kazkopības biedrība, pavēstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Viņa atzina, ka valdība apstiprinājusi ZM izstrādāto noteikumu projektu "Gaļas kazu pārraudzības kārtība", kas izstrādāts saskaņā ar jauno Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumu. Apstiprinātais noteikumu projekts nosaka kārtību, kā notiks gaļas kazu pārraudzība, tostarp pārraudzības un vērtēšanas datu reģistrēšanas kārtība, nosakot pārrauga, vērtētāja un ganāmpulka īpašnieka tiesības un pienākumus.

Kalniņa norādīja, ka jaunā gaļas kazu pārraudzības kārtība paredz šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas funkcijas gaļas kazu pārraudzības procesā – pašlaik šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statusu valstī ir ieguvusi biedrība "Latvijas Kazkopības biedrība".

Līdz šim gaļas kazu pārraudzības kārtība Latvijas normatīvajos aktos nebija noteikta.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Latvijā ar gaļas kazu audzēšanu sāka nodarboties 2005.gadā, kad no Vācijas tika ievestas Būru šķirnes kazas. Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, 2010.gadā ar Būru šķirņu kazu audzēšanu nodarbojās 25 saimniecības un šajās saimniecībās tiek audzētas 277 kazas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!