Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) rīkojuma projektu, kas paredzē kompensācijā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajai saimniecībai SIA "Druvas Unguri" izmaksāt 603 838,22 eiro, portāls "Delfi" uzzināja valdībā.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) norādīto informācijai Teovilam Stengrēvicam piederošajā saimniecībā "Druvas Unguri" iznīcinātas 2210 trīs mēnešus vecas nobarojamas cūkas svarā no 31 līdz 80 kilogramiem un 3242 piecus mēnešus vecas nobarojamas cūkas svarā virs 81 kilograma.

Tāpat valdība atbalstīja plānu izmaksāt 2134,33 eiro lielu kompensāciju Hildai Tauriņai. ĀCM dēļ iznīcināts viņas ganāmpulks – septiņas sešus mēnešus vecas nobarojamas cūkas svarā no 31 līdz 80 kilogramiem, četras sešus mēnešus vecas vaislas jauncūkas svarā no 31 līdz 80 kilogramiem, 12 vienu nedēļu veci piena sivēni, divas 36 mēnešus vecas sivēnmātes un viens 24 mēnešus vecs kuilis.

ĀCM dēļ iznīcināts arī Mārītes Kušleikas cūku ganāmpulks – sešas 10 mēnešus vecas nobarojamas cūkas un deviņas trīs mēnešus vecas nobarojamas cūkas, kā arī viena sivēnmāte –, tādēļ viņai paredzēts izmaksāt 1764,35 eiro lielu kompensāciju.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka šogad ļoti lipīgā ĀCM dēļ Latvijā līdz 15. augustam nācies iznīcināt 15 837 mājas cūku.

Augusta sākumā sērga tika konstatēta cūku novietnē Saldus novada saimniecībā "Druvas Unguri". Šis notikums izskanēja īpaši skaļi, jo tas bija viens no lielākajiem kopš 2014. gada – nācās likvidēt 15 570 cūku lielu ganāmpulku.

Cūku likvidācija "Druvas Unguros" pabeigta pirms divām nedēļām. Valdība iepriekš no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķīra 367 000 eiro ar ĀCM slimo cūku likvidēšanai saimniecībā.

MK arī izlēma dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu likvidāciju uzticēt uzņēmumam "Grow Energy". Uzņēmums iesniedza sarakstu ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu transportēšanas un pārstrādes izmaksām, kas veido 316,89 eiro par tonnu, un valdība atbalstīja priekšlikumu "Grow Energy" piešķirt līdzekļus, kas nepārsniedz 307 700 eiro.

Eksperti norāda – ĀCM mājas cūkas apdraudēs kamēr vien tas būs sastopams apkārtējā vidē, proti, mežā, kur tas nav kontrolējams. Tā kā pret ĀCM vakcīna vēl nav izstrādāta, efektīva veida, kā slimības plosīšanos mežā ierobežot, īsti nav, portālam "Delfi" iepriekš pastāstīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!