Foto: Publicitātes foto

Šodien Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu vēl vienai atrastajai mežacūkai Krāslavas novadā, Robežnieku pagastā, apmēram piecu kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.

Kopumā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts astoņām mežacūkām un trim mājas cūkām.

PVD ir saņēmis informāciju no medniekiem par četrām beigtām mežacūkām Krāslavas novada Indras pagastā, pierobežā. Ir noņemti paraugi laboratoriskajām pārbaudēm.

PVD informē, ka šovakar Latvijā ierodas divi Eiropas Komisijas eksperti, kuri kopā ar PVD speciālistiem dosies uz Krāslavu un Dagdu, lai iepazītos ar situāciju, PVD veiktajiem pasākumiem slimības apkarošanā un kuri noslēgumā sniegs rekomendācijas tālākajiem slimības apkarošanas pasākumiem.

Eiropas ekspertu vizīte ilgs līdz 3.jūlijam.

Kā ziņots, valdība šodien nolēma rosināt Saeimu saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību izsludināt ārkārtas situāciju vairākos Latvijas novados un pagastos - kopumā apmēram 5000 kvadrātkilometru platībā.

Galīgais lēmums par ārkārtas situācijas izsludināšanu būs jāpieņem Saeimai un tas varētu notikt jau ceturtdien, 3.jūlijā, žurnālistiem sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Viņš piebilda, ka Saeimas lēmums gan varēs stāties spēkā uzreiz pēc tā pieņemšanas. Ārkārtas situāciju tiks lūgts saglabāt līdz šā gada 14.oktobrim.

Ārkārtas situāciju valdība rosina izsludināt Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un Dagdas pilsētā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Ārkārtas situācijas zonu valdība rosina noteikt plašāku nekā karantīnas zona, jo ārkārtas zonā ietvertas ne tikai skartās, bet arī apdraudētās teritorijas pierobežā. Kopumā tie varētu būt aptuveni 5000 kvadrātkilometru.

Ministru kabineta rīkojums paredz, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonām būs tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Tāpat tiks pastiprināti kontrolēti transportlīdzekļi, kā arī noteikti to pārvietošanās ierobežojumi.

Lauku atbalsta dienestam tiks uzdots nodrošināt operatīvu kompensāciju pieteikumu izvērtēšanu un izmaksu Āfrikas cūku mēra skarto novietņu īpašniekiem.

Valsts meža dienestam tiks uzdots operatīvi nodrošināt mežacūku populācijas uzskaiti un koordinēt mežacūku medīšanas procesu.

Iekšlietu ministrijai un tās padotībā esošajām iestādēm tiks uzdots nodrošināt kontrolposteņu izveidi un operatīvo darbinieku dežūras posteņos uz ceļiem, kas šķērso mēra karantīnas zonas, un veikt no karantīnas zonas izbraucošo transportlīdzekļu pārbaudes.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai tiks uzdots norādīt mēra apkarošanā nogalināto un nobeigušos dzīvnieku aprakšanas un sadedzināšanas vietas.

Attiecīgo novadu pašvaldībām tiks uzdots nodrošināt tehnikas un resursu piesaisti Āfrikas cūku mēra apkarošanas ietvaros nobeigušos un nogalināto dzīvnieku sadedzināšanas vai aprakšanas organizēšanai, nodrošināt atbalstu, tostarp psihologa palīdzību, slimības skarto novietņu īpašniekiem, kā arī nodrošināt mēra apkarošanas pasākumos iesaistīto personu ēdināšanu.

Atbildīgā institūcija par darbību koordināciju ārkārtējās situācijas laikā ir PVD.

Valdība šodien vēl neskatīja jautājumu par papildu līdzekļu piešķiršanu ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu saistīto pasākumu nodrošināšanai. Papildu līdzekļi pagaidām netiek prasīti, jo vēl nav apzināts, cik tas izmaksās, bet, tiklīdz aprēķini būs veikti, sekošot arī līdzekļu pieprasījums.

Bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja Āfrikas cūku mēri. Tāpat vīrusa klātbūtne tika apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona tika noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti šādi Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededze un Liepna.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!