Foto: LETA

Lauksaimnieki un zemnieku organizāciju pārstāvji ir neizpratnē par Valsts darba inspekcijas (VDI) lēmumu sākt tematisko pārbaudi lauksaimniecības un būvniecības uzņēmumos laikā, kad notiek ražas novākšana, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Zemnieku saeima".

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētāju Juri Lazdiņu pārsteidz VDI paziņojums par plānu veikt tematiskas pārbaudes lauksaimniecības uzņēmumos.

"Lauksaimnieki ir sašutuši, ka VDI pašā karstākajā ražas novākšanas laikā, kad katra minūte dārga, paziņo, ka veiks apjomīgas kontroles. Nav skaidrs, kāds tad ir valsts kontrolējošo iestāžu darbs - kāds ir valsts darba inspekcija un ceļu policijas mērķis? Vai apzinoties lauksaimniecības ražošanas specifiku mēģināt "pieķert" un iekasēt soda naudas vai, sadarbojoties ar uzņēmējiem, veicināt uzņēmējdarbības vides sakārtošanos un ekonomikas atlabšanu? Vai mūsu valsts iestāžu vēlme ir tikai sodīt un papildināt budžetu, nevis palīdzēt nodokļu maksātājiem?" sašutis ir Lazdiņš.

Viņš uzsver, ka lauksaimniekiem ir sezonas specifika un patlaban primāri ir novākt ražu. Tā vietā, lai pavasarī pirms lauksaimniecības sezonas darbu sākšanas VDI veiktu preventīvos darbu - rīkotu bezmaksas apmācību seminārus lauksaimniecības uzņēmumiem par prasībām un aktuālo likumdošanu, valsts pārstāvji izmanto situāciju, lai papildinātu budžetu ar soda naudām, uzskata Lazdiņš.

"Ekonomikas atlabšanu varam panākt tikai sadarbojoties valsts pārstāvjiem un uzņēmējiem," norāda Lazdiņš.

Arī lauksaimnieks Māris Kļaustiņš, zemnieku saimniecības "Krastmaļi" īpašnieks, ir neizpratnē par šādu VDI rīcību. "Ierēdņi jau vēlas būt pareizi un būt likuma kalpi. Domāju, ka viņiem nāksies uzgaidīt. Lauksaimnieki patlaban steidz savus darbus, mums nav laika ar viņiem runāt. Ja VDI atbrauks un apturēs procesu - nu tad domāšu, bet nav vaļas tagad ar viņiem runāt. Neuzskatu, ka tā ir pareiza rīcība," sacīja Kļaustiņš.

Jau ziņots Valsts darba inspekcija (VID) uzsākusi tematisko pārbaudi lauksaimniecības un būvniecības uzņēmumos, informēja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Plānots, ka tematiskā pārbaude ilgs nepilnu mēnesi. VID aicina visus nozarēs iesaistītos uzņēmējus negaidīt inspekcijas vizīti, bet darba aizsardzības jautājumus sakārtot pašiem, tā ievērojami samazinot nelaimes gadījumu risku un aiztaupot sev valsts iestāžu pārbaužu nepatīkamas procedūras.

Lauksaimniecībā šā gada pirmajā pusgadā nelaimes gadījumos darbā cietuši jau 18 darbinieki, četri no viņiem guvuši smagas traumas. Savukārt pērn lauksaimniecības nozarē reģistrēts 31 nelaimes gadījums darbā, no kuriem seši bijuši smagi un viens - letāls. Biežākais nelaimes gadījumu cēlonis bijis darba aizsardzības noteikumu vai instrukciju neievērošana, neapmierinoša darbinieku instruēšana un apmācība.

VDI inspektori lauksaimniecības uzņēmumu pārbaudē galveno uzmanību plāno pievērst darba vides risku novērtējumiem un atbilstošiem darba aizsardzības pasākumiem risku novēršanai. Inspektori īpaši pārbaudīs darbinieku apmācības un instruktāžu veikšanu un kā tiek ievērotas darba aizsardzības prasības darba vietās, kā arī individuālo aizsardzības līdzekļu un drošības zīmju lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!