Foto: stock.xchng
Ja piensaimniecības izlems samazināt piena ražošanu, kompensācijās par katru tonnu nepiegādātā piena izmaksās 140 eiro, paredz otrdien valdībā atbalstītie noteikumi.

Vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) ir pieņēmusi lēmumu piešķirt atbalstu piena ražošanas samazināšanai ar kopējo budžetu 150 miljoni eiro visām dalībvalstīm. Atbalsta likmi EK ir noteica 140 eiro par tonnu apmērā.

ZM izstrādātie noteikumi paredz, ka atbalstu varēs saņemt piena ražotājs par piena ražošanas samazināšanu vienā no trim mēnešu periodiem. Atbalsts 140 eiro apmērā par piena tonnu veidosies kā starpība starp piena daudzumu, kas piegādāts piena ražošanas samazināšanas periodā, un piena daudzumu, kas piegādāts tajā pašā iepriekšējā gada trīs mēnešu periodā.

Plānotajam ražošanas samazinājuma apmēram jābūt ne mazākam par 1500 kilogramiem un ne lielākam par pusi no piegādātā piena daudzuma tajā pašā iepriekšējā gada trīs mēnešu periodā.

Piena ražotājs uz atbalstu varēs pretendēt tikai vienam samazināšanas periodam, taču, ja ražotājs būs pieteicies pirmajam samazināšanas periodam, tas varēs pieteikties arī ceturtajam periodam, ja uz to brīdi nebūs izlietots pieejamais budžets - 150 miljoni eiro visām ES dalībvalstīm.

ZM vērš uzmanību, ka atbalsts par piena ražošanas samazināšanu ir 100% ES atbalsts un valsts finansējums šim atbalstam nav jāparedz.

Ministrija lēš, ka atbalsts no ES budžeta būs aptuveni 3,8 miljoni eiro, bet atbalsta summa var mainīties atkarībā no iesnieguma skaita un samazinātā piena apjoma.

Ziņots, ka Krievijas 2014. gada ieviestais aizliegums importēt noteiktus lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produktus no ES un citām valstīm ir pagarināts līdz 2017. gada nogalei.

Krievija bija lielākais Latvijas tirdzniecības partneris trešajās valstīs lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu jomā.

Uz Krieviju eksportēto pašreizējā importa embargo skarto produktu vērtība 2013. gadā sasniedza 70 miljonus eiro, no kuriem 40% veidoja piena produkti.

Kā skaidro ZM, vissmagāk ir klājies piena nozarei, jo papildus Krievijas importa embargo nozari negatīvi ietekmēja arī ES piena ražošanas kvotu atcelšana no 2015. gada 1. aprīļa.

Piena iepirkuma vidējā cena kopš embargo līdz šī gada jūlijam ir samazinājusies par 40%, noslīdot zem 180 eiro par tonnu. Iepirkuma cenas līmenis jau ilgstoši nenosedz ražošanas izmaksas, skaidro ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!