Foto: LETA

Zemkopības ministrija plāno izmaksāt kompensāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartās Krimuldas cūku novietnes "Rukas" īpašniekiem saistībā ar dzīvnieku izkaušanu, intervijā Latvijas Televīzijai apliecināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kompensācija tikšot izmaksāta par visiem piespiedu kārtā izkautajiem dzīvniekiem.

Kompensācijas apmēru pagaidām esot grūti nosaukt.

Kā ziņots, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis ĀCM cūku novietnē "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Vakar saimniecībā uzsākti Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumi, tostarp visu cūku likvidēšana, kā arī epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē. Noteikta arī karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Cūku audzēšanas kompleksa apsaimniekotājs ir SIA "Ancers", liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Tajā teikts, ka "Ancers" šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības "Krimulda" bāzes. Uzņēmumam esot divi cūku audzēšanas kompleksi - viens Krimuldas pagastā sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums esot 8500 dzīvnieku.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Ancers" dibināts 1994. gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!