Foto: AFP/Scanpix
Latvijas zvejniecības uzņēmumi šogad paši varēs meklēt partnerus neizmantoto lašu zvejas limitu apmaiņai pret citu sugu nozvejas limitiem, šodien nolemts Zivsaimniecības konsultatīvās padomes sēdē.

Šāds lēmums pieņemts, jo Zemkopības ministrijai (ZM) iepriekšējos gados un šogad nav izdevies pilnībā veikt neizmantotās lašu nozvejas kvotas starptautisku apmaiņu valstu līmenī. Tāpēc padome atbalstīja priekšlikumu šogad dot iespējas komercsabiedrībām pašām sameklēt ārvalstu partnerus, kas būtu ieinteresēti pieņemt neizmantoto Latvijas lašu zvejas limitu un apmaiņā pretī piedāvāt citu zivju sugu nozvejas limitus, kuri interesē Latvijas komercsabiedrību. ZM, izvērtējot komercsabiedrību ierosinātās starptautiskās zvejas tiesību apmaiņas atbilstību valsts interesēm, veiks šo apmaiņu atbilstoši Eiropas Savienības un Latvijas normatīvo aktu regulējumam.

Tāpat sēdē tika pārrunāti ar mencu zveju piekrastes ūdeņos saistīti jautājumi. "Zvejā piekrastes ūdeņos ir gadījumi, kad jauktajā citu sugu zvejā menca nonāk piezvejā arī tiem zvejniekiem, kuri nav saņēmuši mencu nozvejas apjoma limitus," norāda ZM. Taču Eiropas Komisijas deleģētā regula, ar kuru izveido izmetumu plānu Baltijas jūrā strādājošām zvejniecībām, paredz, ka visas ar tīkliem nozvejotas mencas ir jāved krastā un jāizkrauj. Izmetot zivis jūrā zvejnieks tiktu sodīts. Lai atrisinātu šo problēmu Zivsaimniecības konsultatīvā padome atbalstīja ZM priekšlikumu veikt grozījumus normatīvajos aktos, paredzot iespēju iepriekš minētajiem zvejniekiem mencas paturēt nozvejā un vest krastā.

Tādējādi plānots veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) 2007.gada 2.maija noteikumos par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos, kā arī MK 2009.gada 30.novembra noteikumos par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos. Rīgas jūras līča un Baltijas jūras piekrastes komerciālajā zvejā iecerēts paredzēt kopēju nesadalītu limita apjomu, kas tiktu izmantots to zvejnieku mencu piezvejas apjomu segšanai, kuriem nav iedalīts mencu nozvejas apjoma limits. Tādējādi mencu piezveju uzskaitītu visam zvejas rajonam kopumā.

Tāpat iecerēts atcelt un kopējā limitu sadalē vairs neiekļaut pašpatēriņa zvejniekam līdz šim iedalāmo mencu nozvejas apmēru 200 kilogramu apjoma. Tā vietā tiks noteikta iespēja pašpatēriņa zvejā paturēt mencu piezveju, kura nepārsniedz 10% no kopējā nozvejas apjoma. Līdz ar to limitu sadale turpmāk tiks veikta tikai komerciālajai zvejai un pašpatēriņa zvejā veiktās nozvejas vairs netiks skaitītas pret kopējo limitu. Šīs izmaiņas pēc grozījumu pieņemšanas stātos spēkā 2018.gadā.

Zivsaimniecības konsultatīvajā padomes sēdē tika sniegta arī informācija par konkursu "Lielais loms 2017". Nozares pārstāvji aicināti aktīvāk pieteikt dalībniekus konkursam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!