Brīdī, kad rudenīgajos laika apstākļos daudzi "noķēruši" kādu vīrusu vai bacili, viens no uzņēmuma "Larifāns" līdzīpašniekiem Roberts Feldmanis droši apgalvo: "Mūsu uzņēmuma darbiniekus saaukstēšanās faktiski neskar, jo protam sargāt sevi no vīrusiem!" Šāda pārliecība radusies teju visiem, kas par labu esam atzinuši pretvīrusu un imūnmodulējošo preparātu "Larifan". Un jāsaka, ka ne velti, jo pie tā izstrādes strādāts vairāku gadu garumā, veicot dažādus pētījumus.

Dr. med. Guna Feldmane, uzņēmuma valdes priekšsēdētāja un preparāta autore, pārliecināta par to, ka "Larifan" ir viena no lietām, kurām vajadzētu būt katrā "aptieciņā". Viņa stāsta, ka preparāta iedarbības diapazons atkarībā no devas un lietošanas veida ir robežās no lokālās imunitātes stiprināšanas līdz vispārējai imūnsistēmas stabilizācijai. Plašās iedarbības dēļ "Larifan" produktus var lietot gan, lai vispār izvairītos no saslimšanas, nostiprinot imunitāti, gan, lai ārstētu nopietnas vīrusu izraisītas slimības (gripa, papillomatoze, herpe, C hepatīts, meningīts un citas nopietnas slimības). Preparātu iespējams izmantot arī audzēju imūnterapijā.

"Larifan" efektivitāte ir novērtēta, to pierāda tas, ka šogad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā uzņēmums "Larifāns" kā finālists izvirzīts veselās trīs kategorijās - "Eksportspējīgākais komersants" mazo komercsabiedrību grupā, "Importa aizstājējprodukts" un "Inovatīvākais produkts".

"Larifan" iegūst biotehnoloģiskā ceļā no baktērijām, kas nozīmē, ka preparāts ir dabiskas izcelsmes bioprodukts. Šīs aktīvās vielas ražošana ir specifisks, patentēts process, kas ietver vairāku gadu desmitu zinātniski pētnieciskās darbības rezultātā gūto pieredzi. Pašlaik, lai efektīvāk piekļūtu dažādām vīrusu apdraudētām vai skartām vietām, ir izveidota dažādu produktu līnija, kas kā aktīvo vielu satur "Larifan".

R. Feldmanis uzsver, ka sakarā ar aktīvās vielas bioloģiskajām īpašībām "Larifan" produkti pamatoti uzskatāmi par pārākiem salīdzinājumā ar ķīmiskajiem pretvīrusu preparātiem, un tie var kalpot kā importa pretvīrusu preparātu aizstājēji. G. Feldmane norāda: "Priekšrocība attiecībā pret citiem šāda veida preparātiem ir tā, ka "Larifan" ir, tā teikt, "divi vienā", jo preparāts iedarbojas gan kā pretvīrusu, gan kā imūnmodulējošs līdzeklis."

Uzņēmums intensīvi orientējas uz ārvalstu tirgiem, īpaši ārpus Eiropas Savienības robežām. Kopš 2009. gada uzņēmums strādā ar Gruziju un Azerbaidžānu, jau vairākus gadus nodrošinot veiksmīgu realizāciju šajās valstīs. 2013. gada sākumā vērtēts arī Moldovas tirgus, un 2014. gada septembrī noslēgts līgums par "Larifan" kosmētisko produktu reģistrēšanu un izplatīšanu Moldovā. Tāpat 2014. gadā noslēgts līgums par piegādēm uz Turkmenistānu, kur pašlaik notiek zāļu reģistrācijas process. Kopumā svarīgākās eksporta valstis, uz kurām šobrīd tiek nogādāti produkti ar aktīvo vielu "Larifan", ir Azerbaidžāna, Gruzija, Lietuva un Igaunija.

Vērtējot tālāku attīstību, R. Feldmanis stāsta, ka pašlaik izstrādes stadijā ir trīs jauni "Larifan" produkti - pretiekaisuma plāksteri, sūkājamās konfektes kakla sāpju gadījumā un pēcsauļošanās gels pārmērīga saules apdeguma mazināšanai.

Par konkursu - "Eksporta un inovācijas balva"

"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!