Foto: Publicitātes foto
Latvijas uzņēmums SIA "Sun Investments", kas darbojas perspektīvajā alternatīvās enerģijas nozarē, iekļuvis konkursa "Eksporta un inovācijas balva 2013" finālā divās kategorijās – "Importa aizstājējprodukts" un "Inovatīvākais produkts".

"SIA "Sun Investments" lielākais sasniegums ir Latvijā radīts saules siltuma enerģijas kolektors, kas spēj konkurēt gan ar austrumos, gan rietumos ražotajiem saules kolektoriem," apliecina uzņēmuma tehniskais direktors Raivis Šķērstens.

Salīdzinājumā ar ārvalstīs ražotiem analogiem SIA "Sun Investments" lolojumam ir biezāks saules siltuma enerģijas absorbējošais slānis, lielāka siltumnesēja ietilpība un uzlabota kolektora siltumizolācija. Turklāt SelSol kolektors pirmais Baltijas valstīs saņēmis UNI EN 12975-2:2006 sertifikātu, kas garantē saules siltuma enerģijas kolektora atbilstību visām kvalitātes, izturības un ilgmūžības prasībām.

Piedalīties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2013" uzņēmumu pamudināja produktu izstrādē un ieviešanā ieguldītais darbs, kā arī klientu, būvuzņēmumu un konkurentu atzinība un līdzšinējie panākumi tirgus iekarošanā.

Trīs gadu laikā Latvijas uzņēmums iekarojis aptuveni piekto daļu saules kolektoru tirgus Latvijā, savu izstrādāto produktu izmantojot gan privātmāju, gan lielveikalu un pat izglītības iestāžu un citu objektu apkures sistēmu izstrādē.

SIA "Sun Investments" izveidojis arī servisa organizāciju, kas nodarbojas ar projektēšanu, izmantojot atjaunojamo energoresursu (AER) iekārtas apkures sistēmās, kā arī veic sistēmu uzstādīšanu, regulēšanu un apkalpošanu. Tāpat uzņēmums regulāri piedalās projektos, kur var izmantot uzņēmuma pieredzi un iespējas dažādu AER iekārtu izmantošanā.

"Mūsu noieta tirgi patlaban galvenokārt ir Latvija un tuvējās Baltijas valstis, jo uz austrumiem no Latvijas apkures izmaksas pagaidām ir pārāk niecīgas, lai izmantotu AER tehnoloģijas, bet uz rietumiem - visas valstis savus tirgus aizsargā ar dažādu tehnisku barjeru palīdzību, kuru pārvarēšana mums kā mazam uzņēmumam pagaidām finansiāli nav pa spēkam," par tālāku darbības paplašināšanu stāsta R. Šķērstens.

Uzņēmums tuvākajos gados plāno neapstāties pie sasniegtā un radīt jaunus SelSol zīmola produktus atjaunojamās enerģijas jomā, paplašinot produkcijas noieta tirgu Baltijas valstīs. Liels darbs ieguldāms arī saules kolektoru iekļaušanā māju siltināšanas programmās, jo saules enerģijas izmantošana pretstatā stereotipiem Latvijas platuma grādos ir ekonomiski pamatota.

Jāatgādina, ka "Eksporta un inovācijas balva 2013" laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2013. gada 11. decembrī, kad visus dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!