"Uzņēmēji ar misijas apziņu" – tā varētu dēvēt SIA "Dizz" dibinātājus. Viņi savu darbu dara galvenokārt sociālās misijas un entuziasma vārdā, nevis milzīgas peļņas gūšanas nolūkos. "Dizz" ražo trīsriteņus "Transformer-Hopp" (HOPP), kas pielāgoti cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tādā veidā sniedzot iespēju pārvietoties tiem, kam tas ikdienā sagādā grūtības.

"Dizz" uzņēmēji par trīsriteni nedomā tikai kā par pārvietošanās līdzekli, bet piešķir tam būtiskāku lomu cilvēka dzīvē. "Zinām, ka lauku reģionos transports nav tik pieejams kā pilsētā, līdz ar to tur HOPP ir vēl nepieciešamāks. Trīsritenis šādos gadījumos sniedz iespēju socializēties, tikt līdz veikalam, kaimiņiem, draugiem, aptiekai. Tāpēc noteikti jāuzsver, ka cilvēkiem ar kustību traucējumiem šāds trīsritenis nav tikai pārvietošanās līdzeklis," - tā HOPP projekta vadītāja Madara Makare. Savas nodarbošanās dēļ paši "Dizz" dibinātāji sevi sauc par sociālajiem uzņēmējiem.

Pašlaik vairāki pielāgotie trīsriteņi jau nonākuši pie saviem īpašniekiem, kuri snieguši tikai pozitīvas atsauksmes. Ne velti šogad "Dizz" ar saviem velosipēdiem izvirzīti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2014" kategorijā "Inovatīvākais produkts".

Ceļš līdz kvalitatīvam un pielāgotam velosipēdam nav bijis viegls. Kā stāsta M. Makare, vesels gads tika veltīts, lai izstrādātu tādu inženiertehnisko risinājumu, kas būtu drošs, ergonomisks, stabils un piemērots cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem. Kā galvenās šādu velosipēdu priekšrocības M. Makare min pārdomāto ergonomiku, stabilitāti un izturību pret noslodzi, kas raksturīga ceļiem un braukšanas apstākļiem apvidos, kur nav asfaltēta seguma. Jāpiemin, ka uzņēmums, uzsākot darbu pie prototipu izgatavošanas, sadarbojās arī ar biedrību "Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem" un tās piesaistītajiem rehabilitācijas speciālistiem un fizioterapeitiem, lai testēšanas laikā pārliecinātos par optimālu produkta drošību.

Būtiska ir arī velosipēda cena. Ņemot vērā produkta mērķauditorijas maksātspēju, "Dizz" trīsriteņu cena ir tikai nedaudz virs pašizmaksas, kas padara tos pieejamus. "Mūsu trīsriteņi ir kvalitatīvāki salīdzinājumā ar tā paša segmenta importētajiem velosipēdiem, un tajā pašā laikā tie ir 2 - 5 reizes lētāki nekā Rietumeiropā nopērkamie trīsriteņi hi-tech segmentā. Savukārt Latvijā esam vienīgie, kas šādus velosipēdus izgatavo profesionālā līmenī, un darām to ar vienu mērķi - padarīt trīsriteņus pēc iespējas pieejamākus visiem, kam tie nepieciešami," norāda HOPP projekta vadītāja.

Cilvēki ar kustību traucējumiem nav vienīgā mērķauditorija, kam piemēroti HOPP velosipēdi. Pēdējo sezonu pieredze liecina, ka tos izvēlas arī cilvēki, kas nav iemācījušies braukt ar divriteni, vai jaunās māmiņas, kas jūtas stabilāk, vedot mazuļus velosipēda aizmugurē. Tāpat šādu pārvietošanās līdzekli iecienījuši arī cilvēki gados un pēc operācijām, kuriem ar kustībām jābūt sevišķi piesardzīgiem.

Vērtējot nākotnes iespējas, "Dizz" vadītājs Edgars Spridzāns uzsver, ka šī brīža plānā ir turpināt iesākto un veidot trīsriteņus tikai pēc individuāliem pasūtījumiem. Uzņēmums arī cer attīstīties un izveidot vēl profesionālāku tehnoloģisko risinājumu šāda tipa velosipēdiem. 

Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!