Uzsākot jauno mācību gadu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) šogad jau otro reizi aicina uz studentu-uzņēmēju sadarbības platformu DEMOLA Latvia. Jaunajai sezonai starts tiks dots jau oktobrī.

Augustā uzņēmumi un organizācijas DEMOLA iesniedza problēmjautājumus, kas saistīti ar produktu un pakalpojumu attīstību. Uzņēmēju pieteikumi ir publicēti interneta vietnē http://latvia.demola.net/, aicinot studentus ar tiem iepazīties un pieteikties dalībai jaunajā projektu sezonā.

DEMOLA ir studentu-uzņēmēju sadarbības platforma, kas pasaulē ir zināma jau kopš 2008. gada, kad tā tika atklāta Somijā. Patlaban koncepts jau ir ieviests septiņās valstīs.

Savus problēmjautājumus risināšanai sadarbības platformai DEMOLA ir uzticējuši tādi uzņēmumi kā Intel, ABB, Nokian, Helsinku pilsētas dome, SAAB, Sony, Canon, Ruukki un daudzi citi gan tehnoloģiju, gan finanšu, būvniecības un ražošanas uzņēmumi. 80% no projektu iesniedzējiem ir atzinuši, ka iegūtie rezultāti ir vērtīgi un izmantojami viņu biznesā.

Latvijā DEMOLA šogad jau ir aizvadījusi savu pirmo sezonu, pavasarī to noslēdzot ar septiņiem projektiem, ko bija izstrādājušas septiņas studentu grupas. Kopumā projektā darbojās 30 studentu, un rezultātā trīs uzņēmumi iegādājās licenci rezultātu izmantošanai, piecas komandas apņēmušās turpināt strādāt ar savām idejām jau ārpus DEMOLA projekta, un pieciem studentiem ir piedāvāts darbs pie projekta partnera.

Viens no šādiem studentiem, kurš pēc projekta noslēguma tika uzaicināts pastāvīgā darbā Valsts zemes dienestā (VZD), ir Kristaps Karimovs: viņš kopā ar komandas biedriem trīs mēnešu laikā radīja risinājumu VZD iesniegtajai problēmai - kā veicināt dienesta sniegto e-pakalpojumu lietojumu.  Projekta potenciāls un ienākšana Latvijā bija Kristapa galvenā motivācija piedalīties DEMOLA Latvia pirmajā sezonā.

„VZD projektā piedalījos tāpēc, ka vienmēr vēlējos uzzināt, kā strādā valsts iestāde, un kā gan savādāk to uzzināt, ja ne netieši tur pastrādājot. Projekta laikā, izstrādājot risinājumus VZD problēmai, pats grūtākais bija analīzes process: katra mūsu komandas ideja bija jāizvērtē - vai tās izstrāde nebūs dārga, vai cilvēkiem tā patiks/nepatiks un vai tā būs ilgtspējīga," spriež DEMOLA Latvia pirmās sezonas dalībnieks.

Kristaps ir lepns par doto iespēju izmēģināt savus spēkus VZD pastāvīgā darbā. Puisis uzskata, ka uzaicinājums pievienoties VZD komandai liecina par to, ka VZD ir iestāde, kurai ļoti svarīgs ir jauns skatījums uz lietām, kā arī dažādu paaudžu mijiedarbība kolektīvā.

Lekcijas, radošie uzdevumi, jauni draugi, iespēja attīstīt argumentācijas prasmes, angļu valodas zināšanu uzlabošana un reāls darba piedāvājums - iemesli, kāpēc, pēc Kristapa domām, studentiem jāpiedalās šajā DEMOLA Latvia sezonā. Kā Kristaps saka - neizmēģināsi, neuzzināsi!

Kā rāda DEMOLA darbība pasaulē, apvienojoties studentu komandām, zinātniskajām institūcijām un uzņēmumiem, ik gadu tiek radīti aptuveni 250 jaunu produktu vai inovatīvu risinājumu jau esošajiem produktiem. Uzņēmējam tā ir iespēja iegūt jaunus, radošus risinājumus bez finansiāla riska, studentam - gūt praktisku un izaicinošu pieredzi, kā arī, pierādot sevi, - reālu iespēju pēc projekta noslēguma kļūt par uzņēmuma darbinieku vai pamudinājumu un zināšanas uzsākt pašam savu biznesu.

Latvijas augstskolu studentu komandu pieteikumi tiek gaidīti līdz 30. septembrim, piesakotiesDEMOLA Latvia mājaslapā , lai jau oktobrī DEMOLA Latvia uzsāktu jauno rudens sezonu.

Inovāciju atbalsta platforma DEMOLA Latvia tiek īstenota LIAA projekta "Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma" ietvaros, kuru līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Vairāk informācijas LIAA mājaslapā: www.liaa.gov.lv un DEMOLA Latvia mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!