Foto: Shutterstock
Kā vērtēt Rīgas biržā kotēto uzņēmumu pagājušā gada un ceturtā ceturkšņa publiskotos darbības rezultātus vērtē "Swedbank" akciju brokeris Juris Jankovskis, "Hipo Fondu" aktīvu pārvaldnieks Sandis Kapitonovs un "Citadele Asset Management" akciju analītiķis Jānis Stukuls:

Kā kopumā var vērtēt aizvadītā gada un ceturtā ceturkšņa biržas uzņēmumu darbības rezultātus?

J. Jankovskis: Rezultāti kopumā, manuprāt, ir bijuši labi, jo uzņēmumi tomēr ir spējuši uzlabot savu darbību. It īpaši sekmīgs pagājušais gads ir bijis tiem uzņēmumiem, kuru darbība ir vērsta uz eksportu. To parāda arī akciju cenu pieaugums pagājušā gada laikā.

-   S. Kapitonovs: Aizvadītais gads lielajam vairumam Baltijas biržās kotētajiem uzņēmumiem bija straujš izaugsmes un attīstības gads. Atveseļojoties globālajai ekonomikai, lielākie no Baltijas ieguvējiem bija tie uzņēmumi, kas orientē savu darbību uz eksportu un starptautiskajiem tirgiem. Palielinājās arī privātpersonu patēriņš, strauji auga globālie patērētāju noskaņojuma indeksi, līdz ar to nākamie lielie ieguvēji bija uzņēmumi, kas orientējas uz patēriņa precēm.

J. Stukuls: Kopumā lielāko Rīgas biržā kotēto uzņēmumu ceturtā ceturkšņa rezultāti vērtējami kā pozitīvi, jo jūtami uzlabojumi gan apgrozījuma ziņā, gan arī rentabilitātes rādītājos. Lielāko pienesumu apgrozījuma ziņā uzņēmumiem devuši eksporta tirgi, kur ekonomika atlabst straujāk. Priecē tas, ka tādiem uzņēmumiem kā "Liepājas Metalurgs", "Rīgas Kuģu būvētava" un "Latvijas Balzāms" ir izdevies turpināt uzlabot rentabilitāti, savukārt "Olainfarm" un "SAF Tehnika" rezultāti, lai gan kopumā pozitīvi, tomēr bija nedaudz sliktāki kā investori sagaidīja.

Kuru uzņēmumu darbības rezultāti ir vērtējami kā labākie?

- J. Jankovskis: Kā veiksmīgākie noteikti ir jāmin farmācijas uzņēmumi – "Olainfarm" un "Grindeks", kas arī ceturtajā ceturksnī veiksmīgi turpināja savu darbību. Visa gada laikā viņiem ir atzīstami rezultāti gan peļņas, gan apgrozījuma ziņā un ievērojams kāpums ir sasniegts galvenajos eksporta tirgos. To parāda arī akciju cenas, kas gada laikā ir ievērojami kāpušas.

Manuprāt, sekmīgus rezultātus ir spējusi sasniegt arī "Latvijas gāze". Gads tika noslēgts ar lielāku peļņu nekā iepriekšējais. Uzņēmumam par labu nāca laika apstākļi gan gada pirmajā, gan pēdējā ceturksnī, jo pēc ilgstoša silto ziemu perioda uzņēmumam izdevās palielināt realizācijas apmērus.

Jāatzīmē arī "SAF Tehnika". Pēdējais ceturksnis gan ne ar ko nebija īpašs, bet, ja mēs paraugāmies uz gadu kopumā, tad uzņēmums ir spējis ievērojami uzlabot savus darbības rezultātus – pēc ilgstoša zaudējumu perioda uzņēmums jau vairākus ceturkšņus strādā ar peļņu un ir spējis atgūties no krīzes radītajām sekām.

- J. Stukuls: "Grindeks" ir sasniedzis labus ceturtā ceturkšņa rezultātus, palielinot apgrozījumu par 21,6% pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Ar to gan nepietika, lai sasniegtu uzņēmuma gada apgrozījuma prognozi 70 miljonu latu apmērā, taču tas jau bija sagaidāms pēc 9 mēnešu rezultātu paziņošanas. Pieaugot ceturkšņa apgrozījumam, uzņēmumam izdevies nedaudz uzlabot arī rentabilitātes rādītājus.

"Latvijas Balzāmam" pirmo reizi kopš 2008.gada ir izdevies palielināt ceturkšņa apgrozījumu, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni. Šeit ir vērts pieminēt, ka bāze (2009.g 4.cet.) bija visai augsta. Arī ceturkšņa neto peļņa ir augstākajā līmenī kopš 2008.gada, neto peļņas maržai sasniedzot 6,7% atzīmi. 2011.gadā uzņēmums plāno koncentrēties uz tirgus daļas noturēšanu, izmaksu kontroli un ražošanas efektivitātes paaugstināšanu, kas ļauj cerēt uz turpmāku rezultātu uzlabošanos.

"Liepājas Metalurgs", par spīti pieaugošajām izejmateriālu cenām, turpinājis uzlabot savus rentabilitātes rādītājus un noslēdzis jau otro ceturksni pēc kārtas ar neto peļņu. Arī apgrozījumu izdevies palielināt par 2,6% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Arī "Rīgas Kuģu Būvētavai" izdevies uzrādīt ļoti labus ceturtā ceturkšņa rezultātus, kas izrādījās nedaudz labāki kā investori sagaidīja. Ņemot vērā to, ka akcijas cena pēc rezultātu paziņošanas īpaši neizauga, var secināt, ka investoriem joprojām ir bažas par to vai rezultāti būs noturīgi.

S. Kapitonovs: Labi pērnajā gadā ir klājies "Olainfarm" akcijām, kas gada griezumā palielināja savu vērtību par 133%. Uzņēmums strauji apgūst NVS valstu tirgus, no kurienes arī nāk lielākais realizācijas pieaugums. Kopumā 2010. gadā "Olainfarm" nopelnīja 3,5 miljonus latu, kas ir vairāk nekā sākotnēji prognozēts. 4. ceturksnis gan uzņēmumam nebija tik spīdošs kā iepriekšējie dažādu izmaksu pieauguma dēļ.

Konservatīviem akciju investoriem piemērotās "Latvijas Gāzes" akcijas absolūtā pieaugumā būtu devušas +20% gada laikā. Neauditētie finanšu dati liecina, ka "Latvijas gāze" ir pārdevusi par 25% vairāk gāzes nekā sākotnēji plānots un salīdzinot ar 2009. Gadu peļņu kāpinājusi par 32% līdz 26,4 miljoniem latu. Tas nozīmē, ka investori arī šogad var cerēt uz dividenžu izmaksu. Iemesls tādam peļņas lēcienam ir aukstā ziema, kas veicina gāzes patēriņu.

-   Kuru uzņēmumu darbības rezultāti investoriem ir likuši vilties?

J. Jankovskis:  No negatīvās puses var pieminēt "Latvijas kuģniecību". Visa gada garumā par uzņēmumu bija negatīva publicitāte, lai gan izskatās, ka gada beigās beidzot problēmas ar akcionāru cīņām par ietekmi ir atrisinātas. Tomēr gads ir noslēgts ar vērā ņemamiem zaudējumiem. Tos var skaidrot gan ar saspringtu situāciju nozarē kopumā, jo pašlaik tur peļņu gūt ir visai grūti, gan ar "Latvijas kuģniecības" pārējiem darbības virzieniem, kur arī nekas labs nebija. Daļa zaudējumu nāca arī no dažādu uzkrājumu veidošanas. Kopumā rezultāts ir diezgan negatīvs un zaudējumi ir lieli. Tomēr ir cerība, ka, atrisinot iekšējos konfliktus, un, ja uzlabosies situācija pasaules kuģošanas biznesā, uzņēmums darbību varētu uzlabot.

Ar zaudējumiem strādāja arī "Ventspils nafta", lai gan zaudējumi lielākoties nāca no "Latvijas kuģniecības". Savukārt uzņēmuma pamatdarbības rezultāti tik slikti nemaz nebija.

J. Stukuls: Lielākā negatīvā pārsteiguma autors šajā ceturksnī bija "Latvijas Kuģniecība", kas joprojām ir ļoti grūtā stāvoklī vēl aizvien zemo tankeru frakts likmju dēļ. Papildus tam, ka uzņēmuma pamatdarbība šajā ceturksnī radījusi zaudējumus,  "Latvijas Kuģniecībai" arī nācies izveidot ievērojamus uzkrājumus un norakstīt zaudējumus par darbībām, kas nav tieši saistītas ar pamatdarbību, kā rezultātā ceturksnis un pārskata gads noslēgts ar pamatīgiem zaudējumiem.

"Olainfarm" rezultāti kopumā vērtējami kā labi, jo apgrozījums visu gadu turas stabilā līmenī un uzņēmums pārliecinoši pārspējis vadības 2010.gada apgrozījuma un peļņas prognozes. Kā negatīvo punktu 4.ceturkšņa rezultātos var minēt to, ka neto peļņas marža ir būtiski sarukusi. Tas lielā mērā saistīts ar pieaugošām ražošanas un mārketinga izmaksām.

"SAF Tehnika" ceturkšņa rezultāti investorus pārsteiguši negatīvā ziņā, par ko liecina vairāk kā 10% kritums akcijas cenā kopš rezultātu paziņošanas dienas. Te gan vairāk pie vainas tas, ka investoru prognozes bijušas ļoti augstas, jo paši rezultāti bija samērā labi – apgrozījums pieaudzis par 40% pret iepriekšējo gadu un arī rentabilitātes rādītāji ir uzlabojušies.

S. Kapitonovs: Uzņēmumi, kas lika vilties straujas ekonomikas atkopšanās periodā, noteikti ir "Ventspils Nafta" un "Latvijas kuģniecība", kas pārlieku lielās biznesa politizēšanas un akcionāru nesaskaņu dēļ zaudē saviem sāncenšiem. Taču kompānijas kā tādas nav sliktas, to akciju cenas ir zemas, un, iespējams, kas nenotika iepriekšējos divos gados, var realizēties nākamajos divos.

Šajā gadā akciju investoriem būtu liela vērība jāpievērš uzņēmumu izmaksu posteņiem, jo jau 2010. gada ceturtā ceturkšņa pārskati liecināja par strauji augošām izmaksām, kas saistītas ar transportu, enerģiju un citiem sīkiem posteņiem, kam bija tendence palielināties. Strauji augošās naftas un citu izejvielu cenas šajā gadā uzņēmumiem vairs neļaus strauji kāpināt peļņu, tieši otrādi, būs vērojami piemēri kur darbības efektivitāte un peļņa pēc nodokļiem ievērojami samazināsies, neskatoties uz to, ka biznesa aktivitāte un patēriņš pasaulē palielināsies. Investoriem būs jābūt gataviem arī negatīviem pārsteigumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!