Foto: stock.xchng
Ir noslēgusies biržā kotēto uzņēmumu pirmā ceturkšņa darbības rezultātu iesniegšana. Kā kopumā vērtēt pirmo ceturksni un kuri uzņēmumi pelnījuši pozitīvu, kuri negatīvu vērtējumu, stāsta vērtspapīru tirgus eksperti.

„SEB Bankas” Brokerpakalpojumu nodaļas vadītāja Natālija Točelovska: „Analizējot kompāniju paziņotos trīs mēnešu finanšu rezultātus, jānorāda, ka vislielāko investoru uzmanību šoreiz piesaistīja divas kompānijas – „Olainfarm” un „Latvijas kuģniecība”.

Absolūtos ciparos 2011. gada trīs mēnešus „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā kotēto akciju vidū šoreiz vislabāk pabeidza „Ventspils nafta”, nopelnot 2,3 miljonu latu. Tomēr šis rezultāts neiekļauj „Latvijas kuģniecības” rezultātus- 31. maijā „Latvijas kuģniecība” paziņoja, ka nevarēs publiskot 1. ceturkšņa pārskatu. Uzņēmums plāno publiskot savu pārskatu ne vēlāk kā līdz 2011. gada 31. jūlijam. Šīs ir ļoti netipisks precedents „NASDAQ OMX Riga” kotēto uzņēmumu finanšu radītāju paziņošanas procesā. „Latvijas kuģniecība” šo situāciju skaidro ar restrukturizāciju koncerna kredītsaistībās. Restrukturizācijas pabeigšana ir priekšnoteikums revidenta atzinuma saņemšanai par 2010. gada pārskatu, kas savukārt ietekmē 2011. gadu. „Ventspils nafta” un „Latvijas kuģniecība” jau otro gadu piesaista investoru uzmanību dēļ tā,  ka nevar parādīt investoriem savus rezultātus.

Otrais pārsteigums ir saistīts ar farmācijas sektora uzņēmumiem – „Olainfarm” atkal ir noslēdzis savu ienesīgāko ceturksni kompānijas vēsturē, kā arī absolūtos ciparos peļņas ziņā ir pārsniedzis „Grindeks” („Olainfarm” 1,72 miljoni latu, „Grindeks” 1,5 miljoni latu). „Grindeks” un „Olainfarm” tiek bieži salīdzināti sava starpā – oficiālajā sarakstā ir pārstāvētas vienas industrijas kompānijas, kas ir tiešie konkurenti. Apskatoties pēdējo ceturkšņu abu uzņēmumu dinamiku, var redzēt, ka „Olainfarm” ir daudz stabilāka peļņas kāpuma tendence, kur „Grindeks” rādītāji svārstās.

Investori ļoti mierīgi reaģēja uz publicētājām ziņām – tikai „Olainfarm” dati izraisīja spekulāciju virkni. Spekulācijas ar „Olainfarm” akciju sākas jau 27. maijā jeb divas dienas pirms atskaišu publicēšanas, tomēr tie veicināja minimālu akciju cena kāpumu – spiediens pircēju pusē parādījās 1. jūnijā un veicināja „Olainfarm” akcijas cenas kāpumu par 8,87% jeb līdz tas augstākajam cenas līmenim kopš 2007. gada novembra.
Publicētie 1. ceturkšņa darbības rezultāti diez vai mainīja kopējo bildi. „NASDAQ OMX Riga” – investoru uzmanības centrā joprojām paliek „Olainfarm”. Kopš 2009. gada sākuma uzņēmums ļoti pārliecinoši uzlabo savu rentabilitāti un jau ir izveidots ļoti pozitīvu tēlu – diez vai atceros tik izteiktu panākumu stāstu Rīgas biržā. Domāju, ka arī pusgada mēs varētu sagaidīt labus rezultātus no „Olainfarm””.

„Citadele Asset Management” akciju analītiķis Jānis Stukuls: „Lielāko Rīgas biržā kotēto uzņēmumu pirmā ceturkšņa rezultāti kopumā vērtējami kā pozitīvi – lielākajai daļai uzņēmumu joprojām turpina pieaugt gan apgrozījums, gan peļņa. Pārsvarā šī rezultātu uzlabošanās balstīta uz eksporta tirgiem, taču lielākajai daļai uzņēmumu uzlabojušies arī pārdošanas apjomi šeit pat Latvijā.

Pozitīvi:
Mūsuprāt, labākie rezultāti šajā ceturksnī nākuši no „Olainfarm”, par ko liecina arī straujais akciju cenas kāpums pirmajā dienā pēc rezultātiem. Uzņēmums jau bija paziņojis ļoti spēcīgus provizoriskos ceturkšņa apgrozījuma datus, taču reālie dati bija pat vēl nedaudz labāki. Tāpat uzņēmumam izdevies sasniegt jaunu ceturkšņa rekordpeļņu – 1.7 miljonu latu apmērā, kas veido 21% neto peļņas maržu. „Olainfarm” rezultātos iepriecina arī tas, ka apgrozījums ir audzis straujāk gan kā ražošanas, mārketinga un personāla izmaksas. Noteikti jāpiemin arī tādi pozitīvi signāli „Olainfarm” darbībā kā uzsāktā dividenžu izmaksāšana un provizorisko apgrozījuma datu paziņošana katru mēnesi. Šādi soļi varētu piesaistīt papildus investoru interesi, kas jau daļēji ir novērojama šī gada akcijas cenas dinamikā.

Arī „Liepājas Metalurgs” uzrādījis atzīstamus rezultātus – salīdzinot ar 2010.gad pirmo ceturksni, tam ir izdevies palielināt apgrozījumu vairāk kā divas reizes. Uzņēmums noslēdzis šo ceturksni ar gandrīz 2 miljonu latu peļņu, kas jau otro ceturksni pēc kārtas veido neto peļņas maržu ap 2%. „Liepājas metalurgs” vadība ceturkšņa finanšu pārskatā informējusi, ka apgrozījuma un peļņas pieaugums lielā mērā saistīts ar realizētās produkcijas cenu palielināšanos. Arī pēc 1.ceturkšņa beigām metāla cenas starptautiskajos tirgos turas gandrīz tādā pat līmenī, tādēļ ir pamats gaidīt solīdus rezultātus arī otrajā ceturksnī.

„Valmieras Stikla Šķiedra” paziņoja ļoti labus ceturkšņa rezultātus, taču akcijas cena pakāpās tikai uz pāris dienām un nu jau ir atkal noslīdējusi zemāk. VSŠ noieta nozares turpina pakāpenisku atkopšanos kā rezultātā uzņēmumam jau piecus ceturkšņus pēc kārtas izdevies palielināt apgrozījumu par vairāk kā 20% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, šajā ceturksnī sasniedzot pat 33% apgrozījuma pieaugumu. Rentabilitātes ziņā rezultāti arī ļoti pieklājīgi sasniedzot 4.7% neto peļņas maržu, kas ir nedaudz vairāk kā 500 tūkstoši latu. Salīdzinot šī ceturkšņa rezultātus ar uzņēmuma vadības gada prognozēm, var secināt, ka peļņas ziņā šis ceturksnis bijis ļoti veiksmīgs (sasniegta vairāk kā 1/3 no gadā plānotās peļņas), kamēr apgrozījuma ziņā izpildīta gandrīz tieši ceturtā daļa no plānotā.

Vēl pie pozitīvajiem rezultātiem ir vērts pieminēt „Ventspils Naftu”, kas spējusi uzrādīt 14% neto peļņas maržu un salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu palielinājusi apgrozījumu par 14%, taču šeit jāņem vērā, tas, ka šajos rezultātos nav iekļauti „Latvijas Kuģniecības” rezultāti, kas pēdējo ceturkšņu laikā ir spēcīgi negatīvi ietekmējuši „Ventspils naftas” rezultātus.

Negatīvi:
Negaidīti vājus pirmā ceturkšņa rezultātus uzrādīja „Latvijas Balzams”. Jau ierasts, ka apgrozījuma ziņā šis ceturksnis ir sezoniāli visvājākais, taču šī ceturkšņa apgrozījums ievērojami krities ne tikai salīdzinājumā ar 2010.gada ceturto ceturksni (-40%), bet arī salīdzinājuma ar pagājušā gada pirmo ceturksni (-17%). Uzņēmuma vadība šo apgrozījuma kritumu skaidro ar nelegālā alkohola tirdzniecības pieaugumu un ekonomiskās situācijas pasliktināšanos galvenajos preču noieta tirgos. Arī akcijas cenas dinamikā bija lieliski novērojams, ka investori bija gaidījuši krietni labākus rezultātus, jo pēdējo mēnešu laikā akcijas cena bija pieaugusi par ~40%, taču pēc rezultātu paziņošanas tā nokrita atpakaļ par vairāk kā 6%. Lai uzņēmums spētu sasniegt 2011.gada vadības peļņas prognozes, tam nāksies ievērojami palielināt gan apgrozījumu, gan arī uzņēmuma rentabilitāti.

Arī „Rīgas Kuģu Būvētavai” pirmais ceturksnis ir sezoniāli visvājākais un arī šis gads nebija izņēmums. Lai gan apgrozījums ir strauji pieaudzis salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni, joprojām ir jūtams kuģniecības nozares vājums un apgrozījums ir krietni mazāks kā pirms-krīzes gados. Kā jau bija sagaidāms, pirmais ceturksnis noslēgts ar teju pusmiljona latu zaudējumiem.

Lai gan „Grindeks” rezultāti pirmajā ceturksnī bijuši nedaudz labāki kā pagājušā gada attiecīgajā periodā gan apgrozījuma, gan peļņas ziņā, mūsuprāt, šis uzlabojums tomēr bija nedaudz mazāks kā gaidīts. Lielākā vilšanās nāca no Krievijas tirgus, kas pretēji visiem pārējiem noieta tirgiem, ir uzrādījis visai spēcīgu (-11%) apgrozījuma kritumu. No otras puses, ir vērts izcelt uzņēmuma ražošanas izmaksu samazinājumu, kas ļāvis palielināt bruto peļņas maržu līdz 57.5%, kas ir augstākais līmenis kopš 2008.gada beigām.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!