Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Japānas aviokompānija "Japan Airlines" investējusi desmit miljonus ASV dolāru ASV, Denverā, bāzētā startapā "Boom Technologies", kas iecerējis atjaunot virsskaņas ātruma pasažieru lidmašīnu lidojumus, vēsta "CNN Money".

Investīciju līgums Japānas kompānijai sniedz tiesības uz vismaz 20 uzbūvēto lidmašīnu iegādi.

Ja projekts tiks īstenots veiksmīgi, tas ļaus klientiem no Tokijas līdz ASV rietumu piekrastei nokļūt 5,5 stundu laikā, vēsta "CNN Money". Pašreiz ceļojuma laiks no Tokijas līdz, piemēram, Losandželosai aizņem vairāk nekā 11 stundas.

Šī gan nav pirmā kompānija, kas paziņojusi par plāniem atjaunot virsskaņas ātruma pasažieru aviopārvadājumus. Tā virsskaņas lidmašīna "Aerion AS2" jau visai drīz varētu nodrošināt superātrus transatlantisko pasažieru pārvadājumus. Tās ražotāji paziņojuši, ka plāno nogādāt ceļotājus no Londonas līdz Ņujorkai vien 4,5 stundās, raksta "Vida Press".

Startaps savu mērķi ieplānojis īstenot nākamās desmitgades vidū. Uzņēmuma veidotās lidmašīnas spēšot sasniegt 2333 kilometru stundā ātrumu un uz klāja uzņemt no 45 līdz 55 pasažieru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kompānijas solītais lidmašīnu ātrums ir aptuveni puse no tā, ko savulaik iespēja traģiski slavenais "Concorde".

Pirms 17 gadiem aviācijas industrija piedzīvoja vienu no visu laiku smagākajām nozares traģēdijām - Parīzē, avarējot Francijas nacionālās aviokompānijas "Air France" virsskaņas lidmašīnai "Concorde", gāja bojā 113 cilvēki.

"Concorde" bija pirmā un vienīgā starptautiskā līmeņa pasažieru virsskaņas lidmašīna, tās izmantoja tikai divas pasaules aviokompānijas - "British Airways" un "Air France" - galvenokārt lidojumiem uz ASV un dažādiem čārterreisiem.

Foto: EPA/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!