Foto: AP/Scanpix

Aptuveni 64% Ķīnas miljonāru jau ir emigrējuši vai gatavojas aizbraukt no savas dzimtenes – iekārojamākais galamērķis bagātajiem ķīniešiem ir ASV, atsaucoties uz turīgo ļaužu izpētē specializējušās kompānijas "Harun" pētījumu, ziņo CNBC.

Pētījums liecina, ka no Ķīnas jau aizbraukusi aptuveni viena trešdaļa iedzīvotāju, kuru īpašumu vērtība sasniedz vismaz 16 miljonus ASV dolāru ( nepilnus 12 miljonus eiro).

Galvenie iemesli, kādēļ turīgie ķīnieši plāno pārcelties uz ASV vai Eiropu, ir iespēja nodrošināt labāku izglītību saviem bērniem, kā arī vēlme aizbēgt no pārapdzīvotības un piesārņojuma, kas valda lielajās Ķīnas pilsētās.

Analītiķi gan sliecas domāt, ka bagātajiem ķīniešiem ir vēl viens iemesls domāt par emigrāciju - tās ir Ķīnas valdības izvērstās korupcijas apkarošanas aktivitātes. Liela daļa ķīniešu bagātnieku par savu turību var pateikties ne tikai biznesa veiksmei, bet arīdzan prasmei piekukuļot pareizos ierēdņus, lai tiktu pie valsts pasūtījumiem vai kā citādi izmantotu valsts resursus savas bagātības vairošanai. Tieši tādēļ bagātie ķīnieši meklē iespējas nobēdzināt savu naudu un citus aktīvus valstīs, kur Ķīnas valdība tiem netiek klāt.

"WealthInsight" lēš, ka Ķīnas bagātnieki dažādās ārzonās jau nobēdzinājuši kādus 658 miljardus ASV dolāru.  "Boston Consulting Group" aplēses gan ir pieticīgākas - ārzonās esot paslēpti vien kādi 450 miljardi ASV dolāru Ķīnas pilsoņiem piederošas naudas, bet nākamo trīs gadu laikā ārzonās noglabātās naudas apjoms dubultošoties.  

Ķīnas miljonāru masveida migrācija uz Rietumiem jau sākusi negatīvi ietekmēt tos luksusa preču ražotājus, kas pēdējos gados koncentrējušies uz Ķīnas tirgus "iekarošanu" - saskaņā ar "Hurun" datiem, pēdējā gada laikā luksusa preču pārdošanas apjoms sarucis par 15%, bet tēriņi dažādām dāvanām, kas veidoja būtisku daļu no kopējā luksusa preču pārdošanas apjoma - pat par ceturto daļu. Par pārdošanas apjomu pieauguma sabremzēšanos Ķīnas tirgū ziņo arī lepno "Bentley" automašīnu ražotājs, kas šo tendenci saista tieši ar bagāto ļaužu aizbraukšanu no Ķīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!