Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas lidaparātu ražotājs "Airbus" iesniegs kriminālsūdzību saistībā ar medijos izskanējušajām ziņām, ka Vācijas izlūkdienests palīdzējis ASV izspiegot Eiropas uzņēmumus.

"Mēs zinām, ka (..) esam mērķis un spiegošanas objekts. Tomēr šajā gadījumā, mēs esam nobažījušies, jo pastāv konkrētas aizdomas par rūpniecisko spiegošanu," ceturtdien paziņojis "Airbus".

Paziņojumā teikts, ka pēc nesenajām mediju ziņām uzņēmums lūdzis Vācijas valdībai informāciju.

"Tagad mēs iesniegsim kriminālsūdzību pret nezināmām personām uz aizdomu pamata par rūpniecisko spiegošanu," paziņoja "Airbus".

Atsaucoties uz izlūkdienestu dokumentiem, laikraksts "Bild" pirmdien vēstīja, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles birojs vēl 2008.gadā esot informēts par Vācijas izlūkdienestu iesaistīšanos ASV ekonomiskās spiegošanas operācijās.

Laikraksts ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) centusies izspiegot Eiropas uzņēmumus, tostarp "Airbus", caur vācu izlūkdienesta (BND) novērošanas staciju Bavārijas dienvidos.

Savukārt laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" šodien ziņoja, ka Vācijas izlūkdienests NSA labā izspiegojis augstākās Francijas amatpersonas un Eiropas Komisiju (EK).

"Sueddeutsche Zeitung" norāda, ka uzņēmumu izspiegošana notikusi vienīgi atsevišķos gadījumos, kad ASV pieprasījusi "informāciju par nelikumīgu eksportu".

"Galvenais ir Eiropas kaimiņu un Eiropas Savienības institūciju politiskā izspiegošana," uzsver laikraksts, piesaucot avotus, kas labi informēti par BND darbību.

Merkeles valdībai šīs skandāls ir ļoti pazemojošs, ņemot vērā, ka tā ilgi spēlējusi upura lomu, paužot sašutumu, ka sabiedrotie to izspiegojuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!