Foto: LETA

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, pirmdien, 17. septembrī, Rumānijas galvaspilsētā notiekošajā Bukarestes samitā parakstīja nodomu protokolu par Latvijas līdzdalību Trīs jūru valstu investīciju fonda izveidē, kura kopējais apjoms plānots viens miljards eiro.

Trīs jūru valstu investīciju fonds ir kopīga 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu attīstības institūciju iniciatīva ar mērķi veicināt infrastruktūras projektu finansēšanu un attīstību, kas investīciju ziņā šajā reģionā joprojām atpaliek no situācijas Rietumeiropas valstīs.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš: "No Trīs jūru fonda varēs finansēt nozīmīgus infrastruktūras projektus Latvijā, tai skaitā sniedzot tehnisko palīdzību projektu izstrādei. Trīs jūru investīciju fonds nekonkurēs ar esošajām finansēšanas iniciatīvām, bet gan būs papildu katalizators gan esošo, gan jaunu projektu attīstīšanai, īpaši sadarbībā starp publisko sektoru un privāto sektoru, kur ieguvējas ir fonda dibinātājvalstis un to iedzīvotāji."

Investīciju fondu veidos fonda dibinātāju iemaksas un no citiem investoriem piesaistītie resursi. Investīciju apjoms no "Altum" plānots 20 miljonu eiro apmērā. Tāpat Trīs jūru valstu investīciju fondam plānots piesaistīt Eiropas Savienības fondu un citu finansēšanas iniciatīvu resursus. Nodomu protokolu kopā ar Latviju parakstīja Čehijas, Polijas, Horvātijas, Rumānijas un Slovākijas attīstības finanšu institūcijas. Citas Trīs jūru valstu finanšu institūcijas varēs pievienoties fonda izveidei arī vēlāk.

Iecerēts, ka Trīs jūru investīciju fonda investīciju fokusā būs stratēģiski nozīmīgi transporta, enerģētikas, digitālie un citu jomu infrastruktūras projekti. Trīs jūru valstu lokā ietilpst Latvija, Lietuva, Igaunija, Rumānija, Slovākija, Bulgārija, Polija, Čehija, Austrija, Slovēnija, Ungārija un Horvātija.

Attīstības finanšu institūcija "Altum" ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 2017. gada jūnijā "Altum" saņēma starptautiskās kredītreitingu kompānijas "Moody's" ilgtermiņa kredītreitingu "Baa1" valsts kapitālsabiedrībai, kas apliecina "Altum" stabilo finanšu situāciju. Savukārt 2017. gada 24. oktobrī "Altum" obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū – biržas "Nasdaq Riga" Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!