Foto: F64

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) veiktajā pētījumā par jauniešu finanšu prasmēm, noskaidrots, ka Latvijas pusaudžiem finanšu zināšanu prasmju līmenis ir astotais labākais no 18 valstīm, kas piedalījās pētījumā. Portāls "USA Today" pauž bažas par faktu, ka ASV pusaudžu finanšu prasmju līmenis ir zemāks.

Finanšu zināšanu prasmes tika pārbaudītas 15 gadus veciem skolēniem. Pētījumā piedalījās 29 000 studentu no 18 dažādām valstīm.

Vislabākās prasmes demonstrēja Šanhajas, Ķīnas jaunieši, sasniedzot vidēji 603 punktus. Otrais labākais rezultāts ir Beļģijai (541), savukārt trešais – mūsu kaimiņvalstij Igaunijai (529).

Pēc tam seko Austrālija (526), Jaunzēlande (520), Čehija (513) un Polija (510).

Latvija šajā finanšu prasmju topā ieņem astoto vietu ar 501 punktu. Jāpiebilst, ka vidējais punktu skaits 18 valstu konkurencē ir 500.
Aiz Latvijas jauniešiem ierindojas ASV jaunieši ar 492 punktiem, par ko ļoti uztraukts ir ASV portāls „USA Today”. Uzreiz aiz ASV topā seko Krievija (486).

Jauniešiem bija jāizpilda dažāda līmeņa uzdevumi, kas pierāda viņu finanšu prasmes un zināšanas. Piemēram, skolēniem bija jāsalīdzina cenas un jāizvēlas izdevīgākais pirkums.

Tikai 10 % no visiem skolēniem, kas piedalījās OECD pētījumā, varēja izpildīt sarežģītākos uzdevumus.

Portāls norāda, ka Šanhajā tikai 50% skolu ir iespējams apgūt ar finansēm saistītus mācību priekšmetus, piemēram, ekonomiku, savukārt ASV šādas zināšanas sniedz 70% skolu. Tātad šīs prasmes skolēni iemācās citādos veidos un ar citu priekšmetu palīdzību.

OECD pētījuma organizētājs ASV Maikls Deividsons norāda, ka pētījuma ir vērojama korelācija starp matemātikas, lasīšanas un finanšu prasmju līmeņiem. Tātad valstīs, kur ir augstāks prasmju līmenis lasīšanā un matemātikā, ir augstāks prasmju līmenis arī finansēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!