Foto: DELFI
Otrdien Eiropas Parlaments (EP) nobalsoja par stingriem tabakas nozares ierobežojumiem, tādējādi sniedzot EP Sabiedrības veselības komitejai mandātu tālāk risināt sarunas par šo direktīvu ar Eiropas Savienības (ES) Padomi. Lietuva kā ES prezidējošā valsts esot izjutusi pamatīgu tabakas ražotāju lobija spēku, kas centies nepieļaut jaunos ierobežojumus, intervijā portālam "Delfi" norādīja Lietuvas veselības ministrs Vitenis Povils Andrjukaitis.

Otrdien EP atbalstīja vairākus stingrus priekšlikumus tabakas direktīvā, kas paredz nozares darbības ierobežošanu, piemēram, aizliegt cigarešu paciņas, kurās mazāk par 20 cigaretēm.

"Gribētu teikt, ka lobija spēku izjuta arī Lietuva. Daudzi nevēlējās, lai EP šodien nobalsotu par direktīvas pieņemšanu. Lobijs strādāja gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Nacionālā līmenī dažādās organizācijas nāca klajā ar datiem, ka nu pamatīgi augšot kontrabanda. Bet ir tieši otrādi! Kontrabanda samazināsies, to nodrošinās jaunā direktīva, kas nosaka stingrākus tabakas tirdzniecības nosacījumiem," norādīja Andrjukaitis.

Komentējot kāda EP deputāta izteikumu, ka, ja liek biedējošas fotogrāfijas uz cigarešu paciņām, tad tas pats jādara ar Bībeli un Korānu, jo reliģija nogalina vairāk cilvēku nekā smēķēšana, Andrjukaitis sacīja: "Jāpiekrīt kādam manam kolēģim - lai viņš beidz pīpēt, kamēr lasa Bībeli."

"Veiksmes gadījumā jaunie ierobežojumu varētu stāties spēkā jau no 2014.gada janvāra, taču būs nepieciešama cieša ES Padomes un EP sadarbība, lai to panāktu," rezumēja Andrjukaitis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!