Foto: Reuters/Scanpix

Ņemot vērā to, ka Bulgārija pēc Eiropas Komisijas aizrādījumu saņemšanas nolēmusi apturēt "South Stream" gāzesvada celtniecību savā teritorijā, projekts tiks apturēts arī Krievijai draudzīgajā Serbijā.

To pirmdien paziņojis Serbijas vicepremjere Zorana Mihailovia, kura saskaņā ar ārvalstu mediju ziņām atzinusi, ka projektu turpināt varēs pēc tam, kad būs noslēgušās sarunas starp Krieviju, Bulgāriju un ES. Savukārt Serbijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Antičs uzsvēris, ka Serbija nemaz nevar vienpusēji pieņemt lēmumu par cauruļvada celtniecību, jo ir tikai viena no darījuma dalībniecēm.

"Delfi" jau ziņoja, ka 8.jūlijā Bulgārijas premjers Plamens Orešarskis paziņoja, ka Bulgārija Eiropas Komisijas iebildumu dēļ apturējusi darbu pie "South Stream" projekta. "Turpmākā darbu gaita tiks noteikta pēc papildu konsultācijām ar Briseli," teicis Bulgārijas premjerministrs.

Eiropas Komisija šā gada 4.jūnijā pieprasīja pārtraukt "South Stream" projekta īstenošanu, norādot, ka šis projekts varētu būt pretrunā ar tā dēvētās Trešās energopaketes normām. Izmeklēšana par ES dalībvalstu un Krievijas noslēgto starpvaldību līgumu atbilstību Trešās energopaketes nosacījumiem tika sākta pērn. Krievija uz Eiropas Komisijas sākto izmeklēšanu atbildēja ar prasības pieteikumu Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!