Foto: AFP/Scanpix

Pēc otrdien atsāktajām ASV un Ķīnas stratēģiskā un ekonomiskā dialoga sarunām, Āzijas valsts piekritusi turpināt izskatīt abu valstu investīciju pārvaldības līgumu, pēc kura noslēgšanas abu valstu savstarpējā investīciju plūsma kļūtu ievērojami brīvāka un intensīvāka, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Sarunas notikušas tā saucamajā abu valstu stratēģiskā un ekonomiskā dialoga ietvaros, kurā pārrunā valstu ekonomikas un politikas attiecības. Dominēja plašāki ekonomikas jautājumi ar uzsvaru par abu valstu savstarpējo investīciju vides klimatu.

ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū paziņojis, ka Ķīna pirmo reizi ir piekritusi visiem izskatāmajiem jautājumiem par investīciju pārvaldības līgumu, ko piedāvā ASV. Līguma sarunas tika sāktas 2008.gadā. 

Abas valstis gan nav noteikušas laika ierobežojumu līguma izskatīšanas termiņam.

ASV nereti iebilst, ka Ķīnā tiek ierobežotas ārvalstu investīcijas, bet Ķīna paudusi bažas par atkārtotiem ASV centieniem ierobežot tās investīcijas attiecīgās nozarēs, ko ASV uztver par kritiskām valsts drošībai, un tāpēc kavē attiecīgās investīciju plūsmas no Ķīnas. 

Pērnā gada septembrī pēc ASV prezidenta Baraka Obamas rīkojuma ASV bloķēja Ķīnas uzņēmuma „Ralls Corp", kas Oregonā vēlējās ieguldīt un piedalīties vēju turbīnu uzstādīšanas projektā. ASV tolaik to skaidroja ar drošības apsvērumiem, tas bija pirmais gadījums 22 gadu laikā, kad ASV būtu pilnībā bloķējusi kādas valsts investīciju projektu savā valstī. 

Ķīnas investīcijas ASV 2012.gadā vērtējamas 6,5 miljardu ASV dolāru (3,5 miljardi latu) apjomā, kas ir 12% palielinājums, salīdzinot ar 2011.gadu. 

Savukārt ASV Ķīnā investēja 3,1 miljarda apmērā (1,7 miljardi latu), kas ir par 4,5 % pieaugums, salīdzinot ar 2011.gadu, vēsta CNBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!