Foto: AFP/Scanpix
Pasaules Banka publiskojusi savus aprēķinus par pasaules valstu iekšzemes kopproduktu (IKP) 2012. gadā, ņemot vērā arī pirktspējas paritāti.

Pirmo vietu pasaules ekonomiski varenāko valstu reitingā arvien ieņem ASV, kuras IKP 2012. gadā sasniedzis 15, 6 triljonus ASV dolāru ( ap 8,4 triljoniem latu), bet otrajā vietā pārliecinoši ierindojusies Ķīna, kuras ekonomikas kopapjoms sasniedzis 12, 4 triljonus ASV dolāru ( nepilni 6, 7 triljoni latu).

Pārējās valstis, lai arī var lepoties ar iespaidīgu ekonomikas kopapjomu, tālu atpaliek no ASV un Ķīnas. Pasaules Bankas vērtējumā, trešā lielākā ekonomika pasaulē pērn bija Indija ar 4, 8 triljonus ASV dolāru ( ap 2,6 triljoniem latu) lielu IKP, bet ceturtajā vietā ierindota Japāna ar 4, 5 triljonus ASV dolāru (2,4 triljonus latu) lielu IKP.

"Kommersant.ru" vēsta, ka pērn, vērtējot pēc ekonomikas kopapjoma, Krievijai izdevies apsteigt lielākās Eiropas ekonomikas - Vāciju, Franciju un Lielbritāniju. Tiesa gan, atrašanās pasaules lielāko ekonomiku pirmajā desmitniekā vēl nenozīmē, ka arī iedzīvotāju ienākumi ir vieni no augstākajiem pasaulē, jo pēc IKP uz vienu iedzīvotāju Pasaules Banka Krieviju ierindojusi 72. vietā pasaulē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!