Foto: Reuters/Scanpix

ASV dolārs aizvadītajā nedēļā piedzīvoja kāpumu pret vairumu lielākajām pasaules valūtām, investoru vidū augot cerībām, ka vasarā ASV centrālā banka lems par nākamo procentu likmju palielināšanu.

Cerības viesa Ņujorkas Federālo rezervju bankas prezidents Viljams Dadlijs, kurš ceturtdien sacīja, ka ASV ekonomika iespējams jau ir pietiekami stipra, lai attaisnotos nākamā procentu likmju celšana jūnijā vai jūlijā. Vēlāk gan visu prātus atvēsināja Federālo Rezervju sistēmas (FRS) priekšēdētājas vietnieka Stenlija Fišera teiktais, kurš paziņoja, lai lemtu par ilgtermiņa procenta likmju celšanu, ASV ekonomikai ir nepieciešams augstāks ekonomikas izaugsmes potenciāls.

Pēc tirgus speciālistu domām, paļauties uz likmju celšanu jūnijā pagaidām ir pāragri, bet vasaras laikā šāds lēmums var tikt pieņemts, tādēļ arī ASV dolāram pašlaik ir pieteikami liels kursa kāpuma potenciāls.

Savukārt eiro par labu nenāca jaunie patēriņa cenu izmaiņu dati, kuri liecina, ka eiro zona nekādi nespēj izkļūt no deflācijas zonas.

Gan eirozonā, gan Eiropas Savienībā patēriņa cenas aprīlī, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušās par 0,2%. Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi patēriņa cenas eirozonā saglabājušās nemainīgas, bet ES tās pieaugušas par 0,1%.

Arī eiro zonas lielākajā ekonomikā Vācijā ražotāju cenas aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, samazinājās par 3,1%, piektdien paziņoja Vācijas statistikas birojs "Destatis". Tādējādi ražotāju cenas reģistrējušas identisku kritumu kā martā. Ražotāju cenas valstī gada griezumā samazinās jau kopš 2013.gada augusta. Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotāju cenas Vācijā aprīlī pieauga par 0,1% pēc tam, kad martā tās saglabājās nemainīgas.

Krievijas rublis ir piedzīvojis lejupslīdi attiecībā pret dolāru un eiro. Par vienu eiro piektdien maksāja 75,02 rubļus, kas ir par 1,4% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Bet ASV dolāra kurss pret rubli auga par 2,1% - līdz 66,84 rubļiem par vienu ASV dolāru.

Krievijas ekonomika šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, samazinājusies par 1,2%, teikts pirmdien publiskotajā valsts statistikas biroja paziņojumā. Tādējādi Krievijas iekšzemes kopprodukts piedzīvojis krietni lēnāku lejupslīdi par pērn ceturtajā ceturksnī piedzīvoto kritumu 3,8% apmērā. Turklāt ekonomikas kritums bijis arī mazāks par ekonomikas ministra Alekseja Uļukajeva iepriekš prognozēto samazinājumu par 1,4%. Analītiķi norāda, ka pirmā ceturkšņa rezultāti liecina par krīzes smagākā posma pārvarēšanu un ekonomika pie izaugsmes varētu atgriezties gada nogalē.

Nedēļa sākās ar to, ka ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien kritās par 0,11% līdz 1,1321 dolāram par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,26% līdz 1,4402 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,37% līdz 109,03 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,07% līdz 1,1313 dolāriem par eiro, attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,42% līdz 1,4463 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,1% līdz 109,14 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien pieauga par 0,86% līdz 1,1216 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,94% līdz 1,4599 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,96% līdz 110,19 jenām par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,12% līdz 1,1203 dolāriem par eiro, attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,08% līdz 1,4611 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,21% līdz 109,96 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1224 ASV dolārus, kas ir par 0,8% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,4502 ASV dolārus, kas ir par 1% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 1,4% un bija 110,15 jenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!