Foto: Reuters/Scanpix

ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi.

Bāzes procentlikmes mērķrādītājs paaugstināts par 0,25 procentpunktiem līdz 1% – 1,25%.

Iepriekšējās izmaiņas bāzes procentlikmē tika veiktas šogad martā un pērn decembrī, kad centrālā banka īstenoja pirmo paaugstinājumu kopš 2015. gada decembra.

Līdz 2016. gada decembrim bāzes procentlikmes mērķrādītājs bija 0,25% – 0,5%. Lai veicinātu ASV ekonomikas atgūšanos no recesijas, pirms tam kopš 2008. gada beigām bāzes procentlikmes mērķrādītājs bija 0% – 0,25%.

Atvērtā tirgus komiteja arī pazemināja inflācijas un bezdarba prognozes, kā arī paaugstināja iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam.

Bezdarba līmeņa prognoze šim gadam pazemināta līdz 4,3% salīdzinājumā ar 4,5%, kas tika prognozēti martā. Pēdējā laikā Savienotajās Valstīs strauji krītas bezdarba līmenis - maijā tas bija 4,3% jeb zemākais 16 gadu laikā.

Gada inflācijas līmenis šim gadam tiek prognozēts 1,6% salīdzinājumā ar 1,9%, kas tika prognozēti martā. Maijā gada inflācijas līmenis bija 1,7%, bet mērķrādītājs ir 2%.

IKP pieauguma prognoze šim gadam paaugstināta līdz 2,2% salīdzinājumā ar 2,1%, kas tika prognozēti martā. Nākamajam un aiznākamajam gadam prognozes nav mainītas - 2018.gadā IKP pieaugums tiek prognozēts 2,1%, bet 2019.gadā - 1,9% apmērā. Prezidenta Donalda Trampa administrācija ir noteikusi mērķi sasniegt IKP pieaugumu 3% gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!