Foto: AP/Scanpix

ASV pirmdien noteikusi jaunas sankcijas pret Krieviju: aizliegusi ieceļot septiņiem Krievijas valdības pārstāvjiem, no kuriem divi ir Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātas personas, kā arī iesaldējusi šo cilvēku aktīvus. Tāpat ASV vērsusies pret 17 uzņēmumiem, kas saistīti ar "Putina tuvāko loku", liecina paziņojums ASV administrācijas interneta vietnē.

Turklāt 13 no šiem uzņēmumiem noteikti papildu ierobežojumi - liegums eksportēt un reeksportēt ASV izcelsmes preces.

Noteikts arī aizliegums eksportēt augsto tehnoloģiju produkciju, kas var tikt izmantota, lai kāpinātu Krievijas militārās spējas.

Detalizētāka informācija ASV Valsts kases interneta vietnē liecina, ka sankcijas vērstas pret Arkādijam un Borisam Rotenbergiem kontrolētajām "InvestCapitalBank" un Krievijas "SMP Bank". Tāpat sarakstā ir Arkādijam Rotenbergam piederošā gāzes infrastruktūras būvniecības kompānija "Stroygazmontazh" (SGM Group).

ASV sankciju sarakstā iekļauts arī naftas kompānijas "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins. No 2008. līdz 2012. gadam Sečins bija Krievijas vicepremjerministrs. Pirms tam viņš bija Putina biroja vadītāja vietnieks. Paziņojumā norādīts, ka Sečins izrādījis pilnīgu lojalitāti Vladimiram Putinam, kas ir viņa karjeras panākumu pamatā.

Tāpat sankcijas vērstas pret pašreizējo Krievijas vicepremjeru Dmitriju Kozaku. Sarakstā ir arī Krievijas sūtnis Krimā Oļegs Belavancevs, Krievijas Drošības dienesta vadītājs un armijas ģenerālis Jevgēnijs Murovs, Valsts domes deputātu un domes Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs, kā arī viens no Putina biroja vadītājiem - Vjačeslavs Volodins, kurš tiek uzskatīts par vienu no Putina cienītākajiem padomdevējiem.

Sankcijas vērstas arī pret Sergeju Čemezovu, kurš ir Krievijas attīstības, ražošanas un eksporta veicināšanas uzņēmuma "Rostec" ģenerāldirektors. Čemezovs pazīst Putinu kopš 80.gadiem, kad abi dzīvojuši vienā daudzdzīvokļu ēkē Austrumvācijā.

Citi uzņēmumi, kuru aktīvus ASV iesaldējusi, ir Genādija Timčenko kontrolētā "Volga Group". Kā vēstīts pret pašu Timčenko ASV jau vērsusi sankcijas.

Sarakstā ir arī citi Timčenko uzņēmumi - naftas protduktu loģistikas kompānija "Transoil", dzērienu ražotājs "Aquanika", loģistikas uzņēmums "Sakhatrans", aviokompānijas "Avia Group" un "Avia Group Nord", kā arī holdinguzņēmums "Stroytransgaz Holdin" un tajā esošās būvniecības firmas - "Stroytransgaz Group", "Stroytransgaz OJSC", "Stroytransgaz-M".

Sankcijas vērstas arī pret bankas "Rossija" meitassabiedrībām "The Limited Liability Company Investment Company Abros", "CJSC Zest" un "JSB Sobibank". Pret banku "Rossija" sankcijas tika vērstas jau martā.

Savukārt Eiropas Savienība sankciju sarakstam pirmdien vienojusies pievienot 15 Krievijas amatpersonas, informē aģentūra AP.

Kā vēstīts, Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu.

Abas puses vaino viena otru Ženēvas vienošanās nepildīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!