Foto: Publicitātes attēli

2014.gada otrā ceturkšņa riska investīciju apjomi ASV sasnieguši teju 13 miljardus ASV dolāru (10,12 miljardus eiro), kas ietekmīgajam riska investoram Bilam Garlijam licis paust aizdomas par jauna informācijas tehnoloģiju (IT) burbuļa veidošanos, vēsta tehnoloģiju laikraksts "Wired".

Apjomi, kādos kapitāls ieplūst jaunuzņēmējdarbībā, esot lielākais pēdējo 15 gadus laikā, norāda Garlijs. Tieši pirms 15 gadiem ASV izveidojās apjomīga finanšu krīze, kas tiek dēvēta par "Dotcom" burbuli. Šī gada otrajā ceturksnī līdzekļi riska investīcijām ir sasnieguši 12,97 miljardus ASV dolāru (10,12 miljardus eiro), kas ir nedaudz lielāks apjoms nekā 1999.gada otrajā ceturksnī.

Pamatīgi pieaudzis ir ne tikai kopējais līdzekļu apjoms, kas tiek ieguldīts augsta riska uzņēmumos, bet arī vidējā investīciju darījuma summa. Patlaban ASV vidējā investīciju darījuma apjoms ir sasniedzis 11,64 miljonus dolāru (9,06 miljoni eiro), kas līdzīgs 2000.gada ceturtā ceturkšņa datiem, liecina kompānijas "PricewaterhouseCoopers" publicētie dati. Tieši 2000.gada beigās ASV e-komersijas bums sāka piedzīvot lejupslīdi, ko vairāki lieli uzņēmumi nespēja pārciest un bankrotēja. Garlijs tajā laikā veiksmīgi investēja uzņēmumā "eBay", kas krīzi pārdzīvoja.

Garlijs arī argumentē, ka publiskotie finanšu dati pilnībā situāciju neatspoguļojot, jo tajos neesot iekļauts vēlāko fāžu finansējums. Tas var nozīmēt, ka patiesie skaitļi ir lielāki, bet pats investors nekomentēja, tieši cik.

Gadsimtu mijā Silīcija ielejā darbojies arī viens no tagadējiem Latvijas jaunuzņēmēju kustības atbalstītājiem - uzņēmējs un investors Andris Bērziņš. "Izskatās, ka lietas jau sāk sakarst, bet pats burbulis vēl nav klāt. Arī - ja būs korekcija, man liekas, nebūs tik traka kā toreiz. Šobrīd interneta bizness ir daudz vairāk izkaisīts nekā toreiz, kad gandrīz viss bija koncentrēts ielejā," notiekošo vērtē uzņēmējs.

Pagaidām pārkaršana Latvijas jaunuzņēmējiem nedraudot, jo šeit kustība vēl esot tikai attīstības stadijā, "Nozare.lv" norādīja "TechHub Riga" direktore Alise Lezdiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!