Foto: AFP/Scanpix

Federālā tirdzniecības komisija (FTC) ceturtdien izbeidza pretmonopola izmeklēšanu pret interneta pārlūkfirmu "Google", jo nav pietiekamu pierādījumu, ka šī firma būtu manipulējusi ar meklēšanas rezultātiem nolūkā kaitēt konkurentiem.

FTC paziņoja, ka tai trūkst likumīga pamata ierosināt monopolstāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas lietu pret "Google" par "meklēšanas neobjektivitāti", kurā to apsūdzēja daži konkurenti. FTC tomēr panāca "Google" apņemšanos izbeigt "vissatraucošāko" praksi meklēšanas un reklāmas jomās.

FTC vadītājs Džons Leibovics paziņoja, ka līdz ar šo tiek izbeigta pusotru gadu ilga izmeklēšana pret "Google", kuru tās konkurenti apsūdzēja par dominējošā stāvokļa tirgū ļaunprātīgu izmantošanu.

Leibovics sacīja, ka daudzi no "Google" kritizētājiem gribējuši, lai FTC šajā izmeklēšanā ietu tālāk un regulētu "Google" meklēšanas algoritmu.

FTC izmeklēja apgalvojumus par to, ka "Google" negodīgi manipulējusi ar meklēšanas rezultātiem nolūkā kaitēt konkurentiem, bet konstatēja, ka esošie pierādījumi nevar būt par pamatu rīcībai pret "Google". Lai gan dažiem konkurentiem nepatīk "Google" meklēšanas algoritms, ar to netiek pārkāpti ASV pretmonopola likumi, sacīja Leibovics.

Lai izmeklēšana tiktu izbeigta, "Google" labprātīgi piekrita izbeigt daļu no tās biznesa prakses, kas saistīta ar meklēšanu un reklāmu. Kompānija piekrita nerādīt konkurentu meklēšanas programmu rezultātus tādā veidā, kas radītu iespaidu, ka tie ir "Google" sameklēti. Tā arī piekrita atcelt līgumu ierobežojumus, kas iegrožoja mazo uzņēmumu iespēju reklamēties ar "Google" konkurējošos interneta meklētājos.

Atsevišķā patentu lietā "Google" piekrita FTC rīkojumam neliegt konkurentiem iespēju izmantot būtiskus patentus - galvenokārt no kompānijas "Motorola", kuru "Google" ir nopirkusi, sacīja Leibovics.

Vēl nav zināms, kāds iznākums būs Eiropas Komisijas uzsāktai izmeklēšanai pret "Google" par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!