Foto: AFP/Scanpix

ASV otrdien paziņoja par palīdzības programmas piešķiršanu Ukrainai 50 miljonu dolāru (35,73 miljonu eiro) apmērā.

Baltā nama paziņojumā teikts, ka šīs programmas mērķis ir palīdzēt Ukrainai garantēt "drošību un stabilitāti," kā arī veikt politiskas un ekonomiskas reformas.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz krīzi Ukrainā, ASV jau nolēmušas piedāvāt Ukrainai miljarda dolāru aizdevumu garantijās un piemērot sankcijas Krievijas amatpersonām un citām personām, kas saistītas ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!