Foto: AFP/Scanpix

ASV regulatori izmeklē aizdomas, ka Itālijas lielākās banku grupas "Unicredit" struktūrvienība Vācijā ir veikusi nelikumīgus darījumus ar Irānas kredītiestādēm, šādi pārkāpjot sankcijas, kādas Vašingtona noteikusi pret Teherānu.

""Unicredit" ir iekļauta to starptautisko banku skaitā, pret kurām sākta izmeklēšana, jo tās nav ievērojušas Savienoto Valstu noteiktās sankcijas pret Irānu. Ņujorkas [štata] prokurors, Tieslietu ministrija un Finanšu ministrija pašlaik sākusi izmeklēšanu pret "Unicredit","pirmdien vēsta Itālijas laikraksts "Corriere della Sera".

Cits laikraksts "La Stampa" ziņo, ka ASV varas institūcijas izmeklē "zināmas darbības, kādas veikusi "HypoVereinsbank", kuru 2005.gadā pārpirka "Unicredit"".

Savukārt "Unicredit" paziņoja, ka "šī lieta nav jauna". Informācija par ASV veikto izmeklēšanu bankā tika publiskota jau 2011.gada darbības pārskatā, pirmdien norādīja "Unicredit".

Ja atklāsies, ka "Unicredit", kas ir pārstāvēta arī Latvijā, pārkāpusi sankcijas, tai draud liela soda nauda vai licences atņemšana ASV.

Lielbritānijas banka "Standard Chartered", kas iepriekš tika apsūdzēta nelikumīgos darījumos ar Irānas kredītiestādēm, augusta vidū paziņoja, ka ir piekritusi samaksāt ASV Ņujorkas štata banku uzrauga piespriesto 340 miljonu ASV dolāru (193 miljonu latu) sodu.

ASV Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departaments šomēnes paziņoja, ka peļņas gūšanas nolūkā "Standard Chartered" gandrīz desmit gadu esot sistemātiski slēpusi transakcijas ar Irānu, kuras, iespējams, ir devušas teroristiem un kriminālnoziedzniekiem iespēju piekļūt ASV banku sistēmai.

Latvijā darbojas "UniCredit Bank", kas strādā ar galveno biroju Latvijā (Rīgā), filiālēm Lietuvā (Viļņā) un Igaunijā (Tallinā), kā arī diviem uzņēmumu apkalpošanas centriem Lietuvā (Klaipēdā un Kauņā). Pēc aktīvu apmēra "UniCredit Bank" 2011.gada beigās bija desmitā lielākā no 30 Latvijas bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!