Foto: AFP/Scanpix
Ņujorkas prokuratūra pirmdien iesniegusi prasību pret valsts lielākās bankas ”JPMorgan Chase” iegādāto struktūrvienību par investoru apkrāpšanu vairāk nekā 22,5 miljardu dolāru apjomā (11,3 miljardi latu), ziņo ārvalstu masu mediji.

Prokuratūra uzskata, ka ASV investīciju banka ”Bear Stearns”, kura 2008.gadā nonākusi uz bankrota sliekšņa un kuru iegādājās ”JPMorgan Chase”, laika posmā no 2005. līdz 2007.gadam maldināja investorus, pārdodot viņiem hipotekāro kredītu vērtspapīrus, kuru defolta risks bija ārkārtīgi augsts, ziņo ”Itar Tass”.

Pēc prokuratūras ziņām, banka sniegusi pircējiem nepatiesas ziņas par šo finanšu instrumentu aizņēmumu kvalitāti. Rezultātā investori zaudējuši aptuveni 22,5 miljardus ASV dolāru (11,7 miljardus latu).

Prokuratūra pieprasa ”JPMorgan Chase” segt zaudējumus, kurus tieši vai netieši izraisīja ”Bear Stearns” rīcība, maldinot investorus.

Šī vēršanās pret ”JPMorgan Chase” ir pirmais šāds solis, kopš ASV prezidents Baraks Obama izveidojis speciālu izmeklēšanas grupu, lai pētītu banku pieļautās ļaunprātības pirms finanšu krīzes.

Ņujorkas prokuratūrā aģentūrai ”Itar Tass” norādīja, ka līdzīgas prasības tiks izvirzītas arī pret citām bankām.

Savukārt ”JPMorgan Chase” pārstāvji paziņojuši, ka banka grasās apstrīdēt izvirzītās apsūdzības tiesā, un pauduši nožēlu, ka prokuratūra uzreiz vērsusies tiesā, neļaujot bankai sniegt savu skaidrojumu par apsūdzībām. ”JPMorgan Chase” arī uzsvēra, ka prokuratūra vēršas pret ”Bear Stream” darbībām, kas notikušas pirms ”JPMorgan Cahse” iegādājās šo kredītiestādi.

”JPMorgan Chase” iegādājās grūtībās nonākušo ”Bear Stearns” par 2,3 miljardiem ASV dolāru (1,2 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!