Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāta komiteja paziņojusi, ka sadzīves elektronikas un datorprogrammatūras kompānija "Apple" izvairās no nodokļu maksāšanas, izmantojot ārzonas uzņēmumu tīklu, vēsta BBC.

Komitejas paziņojumā „Apple” raksturots kā viens no lielākajiem nodokļu nemaksāšanas shēmotājiem ASV. Komitejai gan neesot pierādījumi, ka „Apple” rīkotos nelikumīgi.

„Apple” vadītājam Timam Kukam Komitejai būs jāsniedz skaidrojums par uzņēmuma nodokļu maksāšanas sistēmu, bet „Apple” jau pasteidzies paziņot, ka „neesot izmantojusi trikus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.”

„Apple” ir naudas uzkrājumi 145 miljardu ASV dolāru (79,2 miljardu latu) apmērā, bet pēc Senāta komitejas informācijas, 102 miljardi dolāru (55,7 miljardu latu) no šīs naudas tiek turēti ārzonā, līdz ar to liela daļa no kompānijas nodokļiem nenonāk ASV federālajā budžetā.

Kompānija gan pati uzsver, ka ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem ASV, pērn tā ienākuma nodoklī esot samaksājusi sešus miljardus ASV dolāru (3,3 miljardu latu).

Šā gada pirmajos trīs mēnešos kompānijas peļņa samazinājusies līdz 9,5 miljardiem dolāru (5,1 miljardam latu), salīdzinot ar 11,6 miljardiem dolāru (6,2 miljardiem latu) attiecīgā laika posmā pērn.

Uzņēmuma ceturkšņa peļņa piedzīvojusi pirmo kritumu pēdējo desmit gadu laikā, tas noticis neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu no 39,2 miljardiem dolāru (21,1 miljarda latu) līdz 43,6 miljardiem dolāru (23,5 miljardiem latu). Peļņa samazinājusies konkurences dēļ viedtālruņu un planšetdatoru tirgū.

"Apple" akciju kopvērtība 2011.gadā sasniedza aptuveni 622 miljardus dolāru (355 miljardus latu), un līdz ar to tā kļuva par vērtīgāko uzņēmumu pasaules vēsturē, lēšot pēc akciju vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!