Foto: Reuters/Scanpix / DELFI / F64 / LETA

ASV Luiziānas štatā otrdien terminālī "Sabine Pass" ieradīsies tankkuģis "Energy Atlantic", lai pirmoreiz sāktu eksportēt no ASV sašķidrināto dabasgāzi, ziņo britu biznesa laikraksts "Financial Times" (FT).

Terminālis "Sabine Pass" pieder kompānijai "Cheniere Energy". Pirmās gāzes partijas lielāko daļu no šīs kompānijas iegādāsies Lielbritānijas uzņēmums "BG Group".

Sašķidrinātās dabasgāzes eksporta uzsākšana no ASV var palielināt konkurenci nozarē un traucēt konkurentu plāniem uzbūvēt termināļus Āfrikas austrumkrastā, Kanādas rietumkrastā un Krievijā, atzīmēja FT. Ir gaidāms, ka līdz šī gadu desmita beigām ASV kļūs par trešo lielāko sašķidrinātās dabasgāzes eksportētāju pēc Kataras un Austrālijas.

Eksporta uzsākšana no ASV notiek laikā, kad ir pazeminājušās gāzes cenas, kas bieži ir piesaistītas naftas cenām, tāpēc sašķidrinātās gāzes eksports no ASV uz Japānu, Dienvidkoreju vai Eiropu vairs nav tik komerciāli pievilcīgs kā pirms dažiem gadiem.

ASV gāzes piegādātāji sāks konkurēt ar Krieviju Eiropas tirgū februārī, kad Lietuva saņems pirmo sašķidrinātās gāzes partiju no ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!