Dalasas Federālās rezervju bankas analītiķi aplēsuši, ka ASV ekonomikas zaudējumi 2007. – 2009.gada finanšu krīzes dēļ varētu būt no 6 līdz 14 triljoniem ASV dolāru (no 3 līdz 7 triljoniem latu), vēsta ārvalstu mediji.

Analītiķu ziņojumā norādīts, ka katram ASV iedzīvotājam krīze ir "izmaksājusi no 50 000 līdz 100 000 dolāru (no 25 000 līdz 50 000 latu). Analītiķi norāda, ka 14 triljoni ASV dolāru ir aptuveni ASV gada iekšzemes kopprodukta apjoms, ziņo "Vestifinance".

Eksperti gan atzīst, ka 6 – 14 triljonu dolāru zaudējumu summa nav galīgā, jo arī pēc krīzes ASV ekonomika attīstās lēnāk nekā līdz krīzei vēsturiski audzis tās IKP.

Ja ASV ekonomikas atgūšanās ieilgs un IKP ilgāku laiku augs lēnāk nekā pirms krīzes, kopējie zaudējumi vēl var pat dubultoties, uzskata Dalasas Federālās rezervju bankas analītiķi.

Savukārt, ja ekonomikas attīstības tempi sasniegs pirmskrīzes līmeni, tiešie zaudējumi no krīzes būs no 6 līdz 14 triljoniem ASV dolāru jeb no 40% līdz 90% no ASV gada IKP.

Pašlaik ekspertu aplēses liecina, ka ASV IKP uz vienu iedzīvotāju joprojām pieaug par 12% lēnāk, nekā pēdējo 50 gadu laikā novērotajos pēckrīzes atgūšanas laikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!